Fico pre ta3: Matovič a Sulík sú rozhádaní ako psi, očakávam 400-tisíc podpisov za referendum

ta3/hm
14.8.2022 12:00

Jediné riešenie z krízy sú predčasné voľby, stojí si za svojím predseda Smeru-SD Robert Fico. Vláde Eduarda Hegera vyčíta, že zatiaľ čo sa lídri Igor Matovič a Richard Sulík hádajú, nepredstavili opatrenia pre ľudí na zvládnutie zdražovania a postup, ak znova dôjde k výpadku ruskej ropy. Na to, s kým vylučuje spoluprácu v prípade predčasných volieb, sme sa ho pýtali po relácii V politike.

Fico pre ta3:
ta3

Predsedníctvo aj klub OĽANO sa zhodli, že Igor Matovič zostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od strany SaS, ktoré vyprší na konci augusta. Čo bude podľa vás nasledovať po prázdninách?

Mne to je úplne jedno. Pre mňa-za mňa, nech Matovič vyskočí z psychiatrickej liečebne zo 7. poschodia. Nech sa Sulík sfetuje, mne to je úplne jedno. Mňa zaujíma, či ľudia budú schopní platiť na jeseň faktúry, a či vláda príde s nejakými kompenzačnými programami pre ľudí, pretože zdražovanie, ktoré tu je, je ešte len začiatok. Prídu podstatne horšie časy a my nevidíme vôbec záujem vlády týmto ľuďom pomáhať. Mne to je úplne jedno či sa oni hádajú, alebo nehádajú. Nech sa hádajú niekde vo vnútri, a neotravujú. Mne jednoducho záleží na tom, aby na Slovensku bola vláda - a je mi takisto jedno, akej farby, ktorá bude hovoriť, čo ideme robiť. Vie vôbec niekto povedať, čo sa bude diať po prvom septembri z hľadiska pomoci ľuďom? Vie niekto, čo sa bude diať, ak opäť dôjde k nejakým výpadkom ruskej ropy? Vie niekto, čo sa bude diať s elektrinou a s ďalšími vecami ako sú potraviny? Nevie, lebo sú rozhádaní ako psi. Mne to je úplne jedno, nech sa aj pozabíjajú, preto jediné riešenie pre Slovensko sú predčasné parlamentné voľby.

Zber podpisov za referendum o predčasných voľbách máte ukončiť 15. augusta. S akým výsledným počtom podpisov v závere rátate?

Po prvé, predčasné voľby sú demokratický spôsob riešenia krízy. Ak je vládna kríza, tak je celkom bežné, že končí predčasnými parlamentnými voľbami. Naviac, to nie je iba naša rétorika, že vláda je zlá a nefunguje. Počúvate, čo hovorí Sulík? Že to je vláda sebazničujúca. Počul som od pána Kollára slová, že zase vláda nefunguje, že nič nerobia, že sa hádajú, tak preto mi ponúkame riešenia. Ak oni nechcú ísť do predčasných volieb, musíme ich prinútiť ísť do volieb cez referendum. Momentálne je to okolo 385-tisíc podpisov. Verím, že to bude okolo 400-tisíc podpisov budúci týždeň. Doručíme to pani prezidentke.

Ak by predčasné voľby vyšli, s ktorými stranami vylučujete spoluprácu?

My nerobíme tieto vyhlásenia pred parlamentnými voľbami nikdy. Môžem len skonštatovať, že každá strana, ktorá má viac ako päť percent a dostane sa do parlamentu, môže byť súčasťou akýchsi rozhovorov. Máme ale tri parametre, ktoré vždy sledujeme v našej politike. Máme záujem spolupracovať len so stranami, ktoré sú protifašistické, ktoré sú proeurópske, a ktoré sú silne sociálne orientované. Toto sú limity, ktoré nás nepúšťajú. Tak, aby som to povedal veľmi jasne – ak nejaká strana tvrdí, že treba vystúpiť napríklad z Európskej únie, tak asi ťažko by sme vedeli s nimi spolupracovať. Alebo, ak niekto povie, že koncentračné tábory neexistovali, že to je celé vymyslené, tak asi ťažko by sme sa s takouto stranou spolupracovali.

Rozhovor po relácii V politike s Robertom Ficom si môžete pozrieť nižšie.

Predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár boli v nedeľu hosťami V politike. Všetky diely relácie nájdete v archíve na webe ta3.com.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok