Enerhodar varuje obyvateľov, aby odišli z ulíc. Tí oznámili, že Rusi útočia v okolí Záporožskej elektrárne

TA3 TASR
13.8.2022 18:08

Kyjev a Moskva sa v sobotu navzájom obviňovali z útokov na Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny, ktorá bola za posledný týždeň opakovane ostreľovaná. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Enerhodar varuje obyvateľov, aby odišli z ulíc. Tí oznámili, že Rusi útočia v okolí Záporožskej elektrárne
Twitter/Reuters

Táto elektráreň v meste Enerhodar je najväčšou jadrovou elektrárňou na Ukrajine a v Európe. Pod kontrolou Rusov je od marca a Ukrajina obviňuje Moskvu, že tam zriadila základňu pre stovky svojich vojakov a že tam skladuje zbrane.

"Obmedzte svoju prítomnosť v uliciach Enerhodaru! Dostali sme informácie o nových provokáciách (ruských) okupantov," napísal na sociálnej sieti miestny šéf v Enerhodare, ktorého príspevok zdieľala aj ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom. Mesto je stále verné vláde v Kyjeve, pripomenula AFP.

"Podľa obyvateľov prebieha nové ostreľovanie v smere jadrovej elektrárne... čas medzi začiatkom ostreľovania a dopadom striel je tri až päť sekúnd," uvádza sa vo varovaní.

Promoskovskí predstavitelia na okupovaných územiach Záporožskej oblasti však z ostreľovania obviňujú ukrajinské sily.

Moskva tvrdí niečo iné

"Enerhodar a Záporožská jadrová elektráreň sú pod paľbou militantov (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského," uviedol člen Moskvou dosadenej samosprávy Vladimir Rogov. "Strely dopadli na priestranstvá nachádzajúce sa na brehoch rieky Dneper a v elektrárni," dodal Rogov, pričom nehlásil žiadne obete ani škody.

Územia okupované Ruskom a tie, ktoré sú pod kontrolou Ukrajiny, tam rozdeľuje práve rieka Dneper. Kyjev a Moskva sa navzájom obviňujú z niekoľkých kôl ostreľovania jadrovej elektrárne, ktoré vyvolalo obavy z jadrovej katastrofy a viedlo vo štvrtok k mimoriadnemu zasadnutiu Bezpečnostnej rady OSN.

Ukrajina vyhlásila, že prvé útoky 5. augusta poškodili káble elektrického vedenia a vynútili si odstavenie jedného z reaktorov. Následné útoky vo štvrtok poškodili prečerpávaciu stanicu a senzory radiácie.

Ukrajina, podporovaná západnými spojencami, vyzvala na zriadenie demilitarizovanej zóny okolo Záporožskej jadrovej elektrárne a na stiahnutie ruských ozbrojených síl.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok