Dvadsiatka inkasovala od Fínov 11 gólov, cieľ však splnila

TASR
4.1.2013 16:41

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov ukončili svoje pôsobenie na majstrovstvách sveta v ruskej Ufe piatkovou vysokou prehrou s Fínskom 11:4 a obsadili konečné ôsme miesto.

Dvadsiatka inkasovala od Fínov 11 gólov, cieľ však splnila
SITA

Zverenci trénera Ernesta Bokroša však splnili základný cieľ na turnaji, keď sa vyhli zostupu a tak sa aj v nasledujúcej sezóne predstavia v elitnej kategórii šampionátu.

Fínsko - Slovensko 11:4 (3:0, 4:3, 4:1)
Góly: 4. Järveläinen (Teräväinen), 9. Salomäki (Armia), 14. Armia (Salomäki), 22. Barkov (Pokka, Korpisalo), 23. Armia (Ristolainen, Määttä), 24. Armia (Pokka, Granlund), 38. Salomäki (Määttä, Granlund), 46. Lehkonen (Lindbohm), 48. Teräväinen (Granlund), 57. Teräväinen (Barkov, Järveläinen), 59. Määttä (Teräväinen, Lamberg) - 29. B. Mráz (Bíreš, Rusina), 34. Búri (Daňo), 35. Bíreš (B. Mráz), 45. Bíreš (Kolena, B. Mráz). Rozhodcovia: Kulakov (Rus.), Stricker (Švaj.) - Haster (Švéd.), Jucers (Lot.), vylúčení: 10:4 na 2 min, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0.
Fínsko: Korpisalo - Määttä, Ristolainen, Lindbohm, Pokka, Riikola, Vainio, Auvinen - Armia, Granlund, Salomäki - Barkov, Järveläinen, Teräväinen - Hännikäinen, Leino, Lehkonen - Nykopp, Salminen, Lamberg
SR: Nagy (20. Romančík) - Čerešňák, Nechala, Rusina, Bagin, Korím, Bajaník, Búri - Mikúš, Daňo, Matis - R. Mráz, Bíreš, B. Mráz - Kolena, Uhrík, Reway - Hudec, Fujerik, Rapáč

Slovákom nevyšiel vstup do zápasu a už v 4. minúte prehrávali 0:1. Fínom vyšla akcia druhej formácie a po prihrávke Teräväinena sa presadil Järveläinen. Druhý gól mohli pridať v nasledujúcej presilovke pri vylúčení Hudeca, no Nagy si s ich pokusmi poradil. "Suomi" však pokračovali v nápore, netrvalo dlho a svoje vedenie zvýšili. V 9. minúte pridal druhý zásah Salomäki. Mladí Slováci dovtedy ohrozili súperovu bránku iba raz a nedarilo sa im ani v ďalšom priebehu. Fíni potvrdili svoju jednoznačnú dominanciu na ľade v 14. minúte, keď Armia upravil už na 3:0.
Na začiatku druhej tretiny sa do slovenskej bránky postavil Romančík, ale ani jemu nevydržalo čisté konto dlho. Po 38 sekundách išiel na trestnú Nechala a Fíni zvýšili v 22. minúte vedenie už na 4:0, keď sa presadil Barkov. O ďalšiu minútu pridal Armia svoj druhý gól a v 24. minúte skompletizoval hetrik - 6:0. Na to tréner Bokroš zareagoval opätovným striedaním brankárov a medzi tri žŕdky sa znovu postavil Nagy. Potom si zahrali presilovku aj Slováci. Síce ju nevyužili, no v 29. minúte zmiernil hrozivé skóre Bruno Mráz - 6:1. V 34. minúte vyšla Slovákom presilovková kombinácia, Daňo prihral na modrú Búrimu a ten znížil na 2:6. O tridsať sekúnd neskôr pridal tretí slovenský gól Bíreš a fínsky tréner si vyžiadal oddychový čas. Ten jeho hráčom príliš nepomohol, keďže krátko na to išiel na trestnú Nykopp a "Suomi" sa museli opäť brániť. Bokrošovi zverenci ďalšiu početnú výhodu už nevyužili, naopak Fínom sa to podarilo a tak Salomäki zvýšil v závere druhého dejstva na 7:3.

Slováci sa nevzdávali a v úvode tretej tretiny Bíreš svojím druhým gólom znížil na 4:7. Fín však rýchlo zničili ich nádej na zvrat. V 46. minúte sa presadil Lehkonen a o dve neskôr pridal už deviaty gól do slovenskej bránky Teräväinen. V 57. minúte navyše Teräväinen pridal desiaty gól a necelé dve minúty pred koncom uzavrel Määttä na 11:4.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok