Testy v rieke Odra odhalili vysokú slanosť, avšak žiadnu ortuť, uviedla poľská ministerka

TA3 ČTK
13.8.2022 13:45

Laboratórne testy vykonané po hromadnom úhyne rýb v rieke Odra odhalili vysokú salinitu (slanosť), avšak žiadnu ortuť. Oznámila to v sobotu podľa agentúry AP poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová.

O znečistení ortuťou pritom ešte v piatok hovoril zástupca nemeckej strany, šéf odboru životného prostredia v brandenburskom okrese Märkisch-Oderland Gregor Beyer.

Ako v sobotu poľská ministerka uviedla, analýzy vzoriek odobratých v rieke v Poľsku aj v Nemecku ukázali zvýšené hodnoty soli. Komplexné toxikologické štúdie však aj naďalej prebiehajú. Ako Moskwová napísala na twitteri, výsledky testov získané z Nemecka tiež doteraz neukázali na vysoké hodnoty ortuti.

O úhyne rýb začali rybári hovoriť už koncom minulého mesiaca a teraz množstvo mŕtvych rýb počítajú v tonách. Podľa poľského vodohospodárskeho úradu rybári a dobrovoľníci z rieky odstránili už desať ton uhynutých rýb, šéf úradu Przemyslaw Daca súčasnú situáciu označil za "obrovskú a strašnú ekologickú katastrofu". Odra pramení v Česku, tečie cez západné Poľsko a ďalej vytvára 187 kilometrov dlhú hranicu medzi Poľskom a Nemeckom. Vlieva sa do Baltského mora.

O otrave ortuťou informovali v minulých dňoch aj niektoré nemecké médiá. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok pripustil, že "miera znečistenia je skutočne veľmi veľká", a Odra podľa neho môže potrebovať niekoľko rokov, aby sa vrátila do normálneho stavu. 

Varoval všetkých obyvateľov a turistov, aby nevstupovali do vody a nekúpali sa a aby k rieke nepustili ani psy, pretože napiť sa z Odry môže byť veľmi nebezpečné. 

"Pravdepodobne do rieky vypustili obrovské množstvo chemických odpadov a urobili to s plným vedomím rizika a následkov," uviedol premiér podľa rozhlasovej stanice RMF. "Neprestaneme, kým vinníci nebudú prísne potrestaní. Toto nie je obyčajný zločin, škody pretrvajú roky," vyhlásil.

V sobotu Morawiecki sľúbil, že urobí všetko pre to, aby zabránil vážnemu poškodeniu životného prostredia. Poľské ministerstvo vnútra informovalo o vypísaní odmeny jeden milión zlotých pre toho, kto pomôže vypátrať páchateľa znečistenia rieky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok