Britského spisovateľa napadol cez prednášku neznámy muž, útočník vtrhol priamo na javisko

TA3 TASR
12.8.2022 21:28

Britský spisovateľ Salman Rushdie, ktorého v piatok počas prednášky v New Yorku bodol do krku neznámy muž, sa podrobuje operačnému zákroku.

Informuje o tom denník The Guardian, ktorý sa odvoláva na vyjadrenie Rushdieho agenta. "Dňa 12. augusta o 11.00 h podozrivý muž vybehol na javisko a napadol Rushdieho a moderátora. Rushdie utrpel bodné poranenie krku a vrtuľníkom ho previezli do nemocnice. Informácie o jeho stave zatiaľ nie sú známe," uviedla v oficiálnom stanovisku newyorská polícia.

Podľa očitých svedkov začal útočník spisovateľa udierať, resp. bodať. Rushie následne spadol na dlážku, útočníka sa však podarilo zadržať a momentálne sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe.

K útoku sa vyjadrili aj viaceré osobnosti

Útok na Rushdieho odsúdilo viacero osobností zo sveta politiky či literatúry. Britský premiér Boris Johnson uviedol, že bol "zdesený útokom na Rushdieho pri uplatňovaní práva (na slobodu slova), ktoré by sme nikdy nemali prestať brániť". Zároveň vyjadril podporu spisovateľovým najbližším.

"Majster slobody slova a slobody umenia. Dnes naňho všetci myslíme," napísal na Twitteri kandidát na post britského predsedu vlády Rishi Sunak.

Autorka kultovej knižnej série o Harrym Potterovi J.K. Rowlingová povedala, že jej je z útoku na Rusdieho "zle" a vyjadrila nádej, že spisovateľ bude opäť v poriadku. Zdesenie z útoku na Rushdieho vyjadril aj spisovateľ hororových príbehov Stephen King. Útok na spisovateľa ostro odsúdila i Britská moslimská rada, uviedla stanica BBC.

Známy vďaka svojmu štvrtému románu 

Rushdie sa stal na celom svete známym svojim štvrtým románom Satanské verše, vydanom v roku 1988. Román vyvolal najmä v moslimských krajinách vlnu protestov.

Kampaň proti Rushdieho románu vyústila až do situácie, keď iránsky duchovný vodca ajatolláh Rúholláh Músaví Chomejní vydal v roku 1989 náboženský dekrét - fatvu - kvôli znevažovaniu islamu, ktorého sa mal Rushdie v románe dopustiť. Podľa fatvy má každý moslim povinnosť Rushdieho zabiť. Rushdie sa tak musí od tohto momentu ukrývať a meniť miesto svojho pobytu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok