Európske rieky vysychajú. Situácia sa zrejme bude ešte zhoršovať

TA3 ČTK
14.8.2022 06:00

Pre nízke zrážky sa prietoky hlavných európskych riek v posledných týždňoch výrazne znížili a vody v tokoch sa otepľujú. Problémy zaznamenávajú rieky vo Francúzsku, ďalej Rýn, Dunaj či taliansky Pád, informovala tento týždeň stanica Deutsche Welle. Dopady sú rozsiahle, od obmedzenia zavlažovania pre poľnohospodárstvo po riečnu dopravu či energetiku.

Európske rieky vysychajú. Situácia sa zrejme bude ešte zhoršovať
TASR/AP

Podľa posledných údajov Európskeho observatória pre sledovanie sucha (EDO) zhruba polovica územia Európy vykazuje znaky sucha. Ide o dlhý územný pás, ktorý sa tiahne od Lisabonu až po ukrajinské hranice. "Naše analýzy ukazujú, že extrémne nízke prietoky sa týkajú takmer všetkých riek v Európe," uviedol bádateľ Andrea Toreti z výskumného strediska Európskej komisie JRC. Podľa neho sa situácia výrazne nezmení ani v najbližších mesiacoch a sucho by sa mohlo ďalej zhoršiť. Rýchlo sa tak zrejme nezlepší ani stav európskych tokov.

Od začiatku leta zaznamenáva veľmi nízke prietoky taliansky Pád, kde rybári kvôli nízkej hladine rieky našli na konci júla bombu z druhej svetovej vojny, ktorú museli odpáliť pyrotechnici. Nedostatok vody v rieke spôsobili predovšetkým nízke zrážky v zimnom období v Alpách a situáciu len mierne zlepšili búrky v posledných týždňoch. Ústie rieky čelí aj rýchlemu postupu morskej vody, ktorá ohrozuje zásoby pitnej vody. Trpí tým aj produkcia slávok, ktoré patria medzi talianske špeciality.

Trpí lodná doprava a hynú ryby

Rýn, ktorý pramení v Alpách a ústi do Severného mora, pretína ekonomické srdce Európy a patrí medzi významné dopravné tepny v Nemecku a Holandsku. Aj táto rieka ale zaznamenáva výrazný pokles hladiny vody, čo komplikuje predovšetkým dopravu. Na kľúčovom úseku pri meste Kaub klesne podľa úradov hladina vody pod kritickú úroveň 40 centimetrov. Už teraz musia lode vyplávať len s tretinou nákladu, ktorý môžu obvyklé viesť. To zdražuje riečnu dopravu, ktorá je kľúčová napríklad pre zásobovanie uhoľných elektrární, ale iné alternatívy nie sú. Železničná preprava je preplnená a na ceste potom chýbajú desiatky tisíc vodičov.

Lepšie na tom nie je ani druhá najdlhšia európska rieka Dunaj. V Nemecku sa jeho vody v júli oteplili nad 25 stupňov a kvôli nižšej nasýtenosti kyslíkom začali hynúť ryby, uviedla stanica Deutsche Welle. Nízky prietok ale vykazujú aj ďalšie úseky rieky. V Srbsku kvôli tomu zaznamenali problémy s fungovaním vodných elektrární. V Rumunsku prietok klesol pod 2000 metrov kubických za sekundu z obvyklých viac ako 5000 metrov kubických za sekundu. Úrady preto obmedzili odber vody pre 700 dedín a obcí. Obmedzená je riečna preprava, ktorá slúžila ako alternatívna trasa pre vývoz poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny.

Sucho trápi aj Francúzsko a Anglicko

Silnú vlnu horúčav a nízke zrážky zažilo v júli Francúzsko, kde rieky hrajú dôležitú úlohu vo fungovaní jadrových elektrární. Niektoré z nich dostali výnimku a môžu do riek vypúšťať teplejšiu vodu, ktorú použili na chladenie. Pri ďalších elektrárňach energetická skupina EDF ohlásila obmedzenie výroby. Problémy zaznamenávajú predovšetkým Rhôna a Garonna, kde teplota vôd v posledných týždňoch veľmi stúpla.

Vlnu horúčav a nízke zrážky zaznamenalo v júli aj Anglicko, kde po prvýkrát teploty vyšplhali nad 40 stupňov. Na začiatku augusta britské médiá informovali, že vyschol prameň Temže v obci Gloucestershire. Podľa meteorologičky Silje Eriksenovej Holmenovej, ktorú cituje agentúra Bloomberg, je súčasný stav európskych riek súčasťou dlhotrvajúceho trendu a nie krátkodobým výkyvom. Pôda je podľa nej vyprahnutá, takže bude trvať ešte dlho, kým sa začnú rieky výrazne plniť.

Podľa európskeho štatistického úradu Eurostat rieky prispievajú len ako dopravné cesty 80 miliardami dolárov do únijného hospodárstva. Okrem toho vodné toky majú v niektorých oblastiach významnú úlohu v poľnohospodárstve, výrobe elektriny či turizme. "Rieky sú tiež súčasťou nášho dedičstva," dodala šéfka francúzskeho riaditeľstva riečnych ciest Cécile Azevardová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok