Servítku si pred ústa nekladú už štvrťstoročie. Prvú epizódu South Parku odvysielali pred 25 rokmi

TA3 ČTK
13.8.2022 07:00

Autorom animovaného seriálu Mestečko South Park, ktorého prvý diel sa vysielal pred štvrťstoročím, 13. augusta 1997, nič nie je sväté. Matt Stone a Trey Parker si totiž dokážu uťahovať z ideológie, náboženstva i celebrít. Na paškál si tak už vzali Ježiša, proroka Mohameda, scientológov, Kanaďanov alebo napríklad Donalda Trumpa. Hlavní hrdinovia, osemroční školáci Kenny, Kyle, Cartman a Stan, navyše pre nejaký ten vulgárny výraz rozhodne nejdú ďaleko.

Servítku si pred ústa nekladú už štvrťstoročie. Prvú epizódu South Parku odvysielali pred 25 rokmi
Twitter/South Park

South Park u divákov uspel napriek tomu, že animácia pripomína pokusy študentov strednej školy o kreslený film. Hrdinovia vyzerajú trochu ako neohrabaný snehuliak s rukami a náznakmi nôh. Je však možné, že v záplave takmer dokonalej animácie bol práve trochu primitívny trhaný štýl tým, čo zaujalo. Teda samozrejme popri príbehoch, ktoré s obľubou prekračujú všetky hranice a tabu, ktorým sa ostatní televízni tvorcovia väčšinou boja len priblížiť.

Obľúbeným terčom sú celebrity všetkého druhu, v bezpečí pred tvorcami neostali napríklad ani obyvatelia Kanady, s ktorými Amerika dokonca v seriáli vedie vojnu. Okrem drsného a politicky nekorektného humoru sa Mestečko South Park vyznačuje aj slovníkom plným vulgarít. Počas jedného dielu sa napríklad 165-krát objavilo slovo "shit". V USA je tak seriál označený ako nevhodný do 18 rokov.

Doteraz bolo odvysielaných 25 sérií South Parku, ktoré mali celkom 318 epizód.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok