Prepravcovia majú dobré správy. Dodávky ropy aj plynu na Slovensko sú stabilizované

TA3 TASR
12.8.2022 10:53

Na Slovensko aktuálne prúdi štandardné množstvo ropy a stabilizované sú aj dodávky zemného plynu. Vyplýva to z informácií od prepravcu ropy Transpetrol a prepravcu plynu eustream.

Slovenský plynárenský priemysel SPP 1140 (TASR)
TASR

"Spoločnosť Transpetrol, a. s., potvrdzuje, že dodávky ropy ropovodom Družba sú plynulé a v štandardnom objeme. Pre potreby domáceho trhu sú tak ako doteraz plne postačujúce," uviedla riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Transpetrolu Linda Vaškovičová. Dodávky ropy v závere minulého týždňa prerušila Ukrajina po tom, ako európske banky ruskej strane vrátili platbu za tranzit pre ukrajinského prepravcu. Ukrajina v stredu obnovila tranzit ropy pre Slovensko po úhrade tranzitných poplatkov rafinériou Slovnaft.  

Stabilizované sú po obmedzení prepravy v plynovode Nord Stream 1 z konca júla aj dodávky zemného plynu. Na vstupe Lanžhot prichádza zo západu 14 – 15 miliónov m3 zemného plynu denne a ďalších 36 miliónov m3 prúdi na Slovensko cez Ukrajinu. Slovenský plynárenský priemysel po obmedzení dodávok cez Nord Stream 1 uviedol, že od ruského Gazpromu dostáva približne 40 % dohodnutého množstva plynu. SPP sa však podarilo zaistiť náhradné dodávky plynu zo Severného mora a tiež pravidelné dodávky skvapalneného zemného plynu.

Pred znížením dodávok cez Nord Stream 1 na 20 % jeho kapacity však prichádzalo na Slovensko cez západnú Európu viac ako 33 miliónov m3 plynu denne. Oproti obdobiu pred alebo na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sú však dodávky plynu obmedzené aj na vstupe vo Veľkých Kapušanoch. Ešte začiatkom apríla Rusko dodávalo cez Ukrajinu viac ako 90 miliónov metrov kubických zemného plynu denne.

Zo zemného plynu, ktorý pritečie na Slovensko, zostane v krajine iba približne osem miliónov m3 denne. Zvyšná časť, čo je viac ako 40 miliónov m3, pokračuje cez výstupný bod Baumgarten ďalej do Rakúska a Talianska.c

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok