Ruský centrálny depozitár podal žalobu na Súdny dvor EÚ. Žiada zrušenie uvalených sankcií

TA3 ČTK
12.8.2022 09:51

Ruský Národný zúčtovací depozitár podal na Súdnom dvore Európskej únie žalobu, v ktorej žiada zrušenie sankcií. Tie naň v júni za inváziu ruských vojsk na Ukrajinu uvalila Európska únia a ich zavedenie potom Rusku znemožnilo uhradiť dlh zahraničným veriteľom. Informujú o tom agentúry TASS a Reuters.

Ruský centrálny depozitár podal žalobu na Súdny dvor EÚ. Žiada zrušenie uvalených sankcií
Twitter/forklog.media

"Cieľom žaloby je preukázať nezákonnosť a nedôvodnosť zaradenia NRD na sankčné zoznamy EÚ, v dôsledku čoho utrpeli ruskí aj zahraniční investori," uviedol depozitár podľa agentúry TASS vo svojej tlačovej správe.

Rusko malo na konci mája zaplatiť úroky z dvoch emisií zahraničných dlhopisov v celkovom objeme zhruba 100 miliónov dolárov. Veritelia však peniaze kvôli sankciám nedostali ani v 30-dňovej odkladnej lehote. Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service potom Rusko označila za krajinu v platobnej neschopnosti, čo Moskva neuznáva. Pri záväzkoch voči zahraničným veriteľom je to prvá platobná neschopnosť od boľševickej revolúcie pred viac ako 100 rokmi.

Európska dvadsaťsedmička od februárového začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prijala niekoľko balíkov sankcií. Ich cieľom je najmä obmedziť možnosti režimu prezidenta Vladimira Putina financovať vojnovú kampaň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok