Ústavný súd nevyhovel žiadosti Okamuru o zastavenie volieb

TASR, TA3
4.1.2013 12:07

Plénum českého ústavného súdu dnes prvýkrát rokovalo o sťažnosti senátora a nezaregistrovaného kandidáta na prezidenta Tomia Okamuru. Jeho žiadosti o odklad prezidentských volieb nevyhovel, informoval spravodajský server iDNES.cz.

"Návrh na predbežné opatrenie bol odmietnutý," informoval generálny tajomník súdu Tomáš Langášek. Okamurova sťažnosť je spojená s návrhom na odklad voľby prezidenta a zmenu ústavy, ako aj zmenu zákona o priamej voľbe prezidenta.

Pojednávanie sa začalo krátko po deviatej hodine ráno. Sudca Pavel Rychetský predloží plénu niekoľko variant, ako postupovať ďalej. Nie je pravdepodobné, že sudcovia už dnes rozhodnú o námietkach proti právnej úprave priamej voľby. Teoreticky by sa ale mohli vyjadriť k termínu volieb a Okamurovej účasti v nich, píše iDNES.cz.

Prvé kolo českých prezidentských volieb je naplánované na 11. a 12. januára. Sudcovia by však mohli pozastaviť účinnosť rozhodnutia, ktorým predseda českého Senátu Milan Štěch termín stanovil.

Plénum, ktoré v súčasnosti tvorí 13 sudcov, bude pravdepodobne diskutovať aj o ďalších ústavných sťažnostiach spojených s priamou voľbou prezidenta. Doposiaľ ich bolo podaných šesť. Podľa potreby sa plénum opäť zíde v pondelok, prípadne i v nasledujúcich dňoch, uvádza server.

Okamura ako nestranícky kandidát zhromaždil potrebných 50.000 podpisov, po odpočítaní neplatných hlasov však klesol pod stanovenú hranicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok