VIDEO: Spôsobili ste zamestnávateľovi škodu? Pozrite si, kedy vám môže siahnuť na plat

ta3/hm
11.8.2022 16:00

Niekedy sa aj v práci dostaneme do situácie, ktorú sme nemali vôbec v pláne. Reč je o škode spôsobenej na pracovisku. Veľa závisí od toho, ako k nej došlo. Kedy ste za škodu zodpovedný, a ako je to pri strate či poškodení pracovného mobilného telefónu alebo auta? Odpovedala advokátka Katarína Kasalová.

zvárač robotník 1140 px (SITA/Viktor Zamborský)
SITA/Viktor Zamborský

Zákonník práce ukladá zamestnávateľovi, aby vytvoril pre zamestnancov vhodné podmienky na prácu. Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu, ktorú mu spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh, vysvetlila v relácii Ide o právo Katarína Kasalová z advokátskej kancelárie MPH.

Dohoda o hmotnej zodpovednosti

Podľa Kasalovej sa v praxi často stáva, že zamestnávateľ dá zamestnancovi podpísať dohodu o hmotnej zodpovednosti za auto či mobilný etelefón, ktoré sú pracovnou pomôckou. "V tomto prípade ide o neplatný dokument práve z toho dôvodu, že tento typ zodpovednosti a dohodu o hmotnej zodpovednosti nie je možné použiť na takúto situáciu," vysvetlila advokátka.

Na čo by si mali dať zamestnanci podľa nej pozor je, že ak podpíšu dohodu o hmotnej zodpovednosti, tak neplatí limit štvornásobku v prípade ak je škoda spôsobená z nedbanlivosti. Nahrádza sa vtedy celá skutočná škoda. "Ak je na pracovisku viac zamestnancov, ktorí prevzali zodpovednosť za zverené predmety spoločne, tak zodpovedajú pomerne," vysvetlila. Ak zamestnanec stratí zverený telefón, v dohode musí byť vyšpecifikované, o aký predmet presne ide.

Celý rozhovor s advokátkou Katarínou Kasalovou si môžete pozrieť tu. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok