Ind sa vyše dvadsať rokov súdil s prepravnou spoločnosťou o 25 centov. Nakoniec vyhral

TA3 ČTK
11.8.2022 15:17

Šesťdesiatročný indický právnik Tungtath Čaturvedí sa viac ako 20 rokov súdil s prepravnou spoločnosťou kvôli predraženému cestovnému lístku na vlak, za ktorý v roku 1999 zaplatil v prepočte o dvadsaťpäť centov viac. Minulý týždeň spotrebiteľský súd rozhodol v jeho prospech a firma mu musí čiastku aj s úrokmi a odškodnením uhradiť. O prípade vo štvrtok napísal web stanica BBC.

Ind sa vyše dvadsať rokov súdil s prepravnou spoločnosťou o 25 centov. Nakoniec vyhral
Twitter/Reuters

Čaturvedí v indickom štáte Uttarpradéš cestoval z Mathury do Murádábádu, keď mu zamestnanec v železničnej pokladni naúčtoval 90 namiesto 70 rupií (asi 1,09 eura mamiesto 85 centov) za dva lístky, ktoré stáli 35 rupií (asi 43 centov) za kus.

Čaturvedí predavača na chybu upozornil, ale nedomohol sa vtedy žiadnej náhrady a rozhodol sa na prepravnú spoločnosť aj jej zamestnanca podať žalobu na spotrebiteľský súd v Mathure.

Súdny spor trval dlho aj kvôli tomu, že indický súdny systém je preťažený. Čaturvedí sa však zúčastnil 120 súdnych pojednávaní. "Čas a energia, ktoré som pri boji v tomto prípade stratil, nejdú vyčísliť peniazmi," povedal.

Minulý týždeň ale súd Čaturvedímu prisúdil nárok na odškodnenie 15 000 rupií (asi 182,32 eur) a spoločnosť mu do 30 dní musí navyše vrátiť oných 25 centov navýšených o 12 percent za každý rok medzi rokmi 1999 a 2022. Čaturvedí uviedol, že odškodnenie je nijaké a nevynahradzuje mu "psychické muky", ktorými si musel počas tých rokov prejsť. V súdnom spore pokračoval napriek výzvam rodiny, ktorá ho označovala za stratu času.

"Nejde o peniaze. Celý čas išlo o boj za spravodlivosť a boj proti korupcii. Stálo to za to. A keďže som sám advokát, nemusel som nikomu platiť, ani platiť výdavky za cestu. To by sa mohlo predražiť," povedal Čaturvedí. Verí, že jeho prípad bude inšpiráciou pre iných.

"Človek sa nemusí vzdať len preto, že boj vyzerá ťažko," dodal advokát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok