Klausova amnestia je oveľa väčšia, dostane ju 20 tisíc ľudí

TASR
4.1.2013 10:27

Z čiastočnej amnestie, ktorú v novoročnom príhovore vyhlásil český prezident Václav Klaus, bude celkovo profitovať viac ako 20.000 ľudí. Informoval o tom dnes server novinky.cz.

Klausova amnestia je oveľa väčšia, dostane ju 20 tisíc ľudí
ČTK

Pôvodné odhady uvádzali, že z prezidentskej amnestie bude profitovať len približne 7000 väzňov. Do štvrtka večera české väznice opustilo už vyše 4000 amnestovaných, keďže súdy ich prípady riešia prednostne.

Hneď ako sa dostanú na slobodu všetci omilostení väzni, začnú sudcovia riešiť prípady podmienečne odsúdených a tých, ktorí len čakali na výkon trestu. Ďalším bude zastavené trestné stíhanie ešte pred konečným verdiktom súdu.

Ministerstvo spravodlivosti ČR zatiaľ nezverejnilo konkrétne počty vo všetkých kategóriách, na ktoré sa bude vzťahovať Klausova amnestia. Už aj tak je jasné, že omilostených bude celkovo minimálne 20.000 osôb.
Prezident totiž odpustil i všetky tresty verejných prác, ktorých je v súčasnosti v ČR uložených asi 12.000. Prospech z amnestie bude mať aj okolo 340 osôb zadržiavaných v domácom väzení.

Česká polícia už eviduje i prvé incidenty týkajúce sa amnestovaných. Vo väčšine z nich hral úlohu alkohol, ktorým bývalí väzni oslavovali nečakane skoro získanú slobodu. Policajti riešili incidenty prevažne dohodou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok