Čína chce zjednotenie s Taiwanom. Vyhráža sa USA vojenskou silou, ak jej bude stáť v ceste

TA3 ČTK
10.8.2022 22:56

Čína dnes pohrozila použitím sily, pokiaľ Spojené štáty budú brániť Pekingu v jeho snahe o zjednotenie Taiwanu s pevninskou Čínou tým, že budú podporovať separatistov. Informovala o tom japonská tlačová agentúra Kjódó s odkazom na takzvanú Bielu knihu, ktorú Čína pravidelne venuje problematike obrany a vzťahom s Taiwanom.

taiwan čína konflikt tank 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Peking, ktorá je vnímaný ako spojenec Moskvy, navyše dnes označil Američanov za hlavný strojca krízy na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters.

Čínsky veľvyslanec v Moskve Čang Chan-chuej v dnešnom rozhovore pre ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS obvinil Washington, že opakovanou rozpínavosťou obrannej aliancie NATO a podporou síl, ktoré sa snažia priblížiť Ukrajinu skôr Európskej únii ako Moskve, zahnal Rusko do kúta. 

Peking tiež kritizoval prehlbujúce sa vzťahy Washingtonu s Taipeiom. Čína vydala Bielu knihu s názvom "Taiwanská otázka a zjednotenie Číny v novej ére" v čase, keď ostro reaguje na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň.

"Ak sa nejaké vonkajšie sily budú miešať alebo sa budú radikálne prejavovať separatistické sily, budeme vždy pripravení reagovať použitím sily alebo iných potrebných prostriedkov," uvádza sa v dokumente, ktorý vydala kancelária čínskej vlády pre záležitosti Taiwanu. Kritizuje v ňom Spojené štáty za to, že nerešpektujú zásady jednej Číny, podľa ktorých by Washington mal Peking uznávať ako jedinú legitímnu čínsku vládu.

Čína vytýka Spojeným štátom tiež to, že s ostrovom udržujú oficiálne vzťahy a podporujú predaj zbraní na Taiwan. Dokument taktiež tvrdí, že Washington navádza ostatné krajiny k zasahovaniu do záležitostí Taiwanu a pomáha ostrovu rozšíriť jeho medzinárodné pôsobenie.

Pelosiová bola najvyššie postavenou americkou predstaviteľkou, ktorá Taiwan navštívila od konca 90. rokov minulého storočia. Čína v reakcii na jej cestu prijala rozsiahle protiamerické sankcie av okolí ostrova začala vojenské cvičenia, o ktorých v utorok taiwanský minister zahraničia povedal, že sú "prípravou na inváziu". Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia av minulosti varovala, že pokiaľ sa ostrov pokúsi vyhlásiť nezávislosť, nebude váhať použiť vojenskú silu, aby ho dostala pod svoju úplnú kontrolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok