Český Senát schválil rozšírenie NATO o Fínsko a Švédsko

TA3 TASR
10.8.2022 19:32

Český Senát v stredu schválil prijatie Fínska a Švédska do NATO. Na ratifikáciu je však ešte potrebný súhlas Poslaneckej snemovne, informuje spravodajský webu iDNES.cz.

Praha
TASR/AP

"Ak chcel (ruský prezident Vladimir) Putin oslabiť NATO, podaril sa mu pravý opak," vyhlásila česká ministerka obrany Jana Černochová. 

"Tieto dve krajiny pochopili, že kolektívna obrana je cestou do budúcnosti," povedal k tomu senátor za vládnu stranu TOP 09 Tomáš Czernin.

Na schválenie vstupu Fínska a Švédska do Aliancie je potrebný súhlas všetkých jej 30 členov, zatiaľ ho odobrilo 23 štátov. Problematickým sa javí proces schvaľovania v Turecku, ktoré ho podmieňuje vydaním siedmich desiatok ľudí z týchto dvoch krajín, ktorých Ankara považuje za teroristov.

Český Senát tiež schválil plán zahraničných vojenských misií do roku 2024, v ktorých by malo pôsobiť 1362 vojakov. Z nich 1200 má byť nasadených v rámci posilnenia východnej hranice NATO na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku, Estónsku, Litve a Lotyšsku. Dvadsať vojakov by malo chrániť české veľvyslanectvo v Kyjeve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok