Trump odmietol vypovedať vo vyšetrovaní, vraj je obeťou sprisahania fake news médií

TA3 TASR
10.8.2022 18:27

Exprezident Spojených štátov Donald Trump uviedol, že dnes využil svoje právo nevypovedať, keď dorazil na dotazovanie pod prísahou na generálnu prokuratúru štátu New York. Tá vyšetruje jeho rodinnú firmu na podozrenie z nekalých obchodných praktík. Trump vo vyhlásení oznámil, že je nevinný a znovu obvinil prokuratúru z "politicky motivovaného honu na čarodejnice".

Dnešnému podávaniu svedectva sa Trump mesiace snažil vyhnúť, napísal denník The New York Times (NYT). Predvolané boli okrem neho aj jeho dve najstaršie deti Donald mladšie a Ivanka. Minulý mesiac bola procedúra odložená s ohľadom na úmrtie ich matky a exprezidentovej prvej manželky Ivany.

Denník NYT krátko po Trumpovom príchode na prokuratúru s odvolaním sa na svoje zdroje informoval, že opýtaný odmieta odpovedať, čo čoskoro bývalý šéf Bieleho domu potvrdil. "Absolútne nemám na výber... Podľa odporúčaní mojich právnikov... som odmietol odpovedať na otázky," píše sa v jeho vyhlásení.

Trump má rovnako ako každý, kto sa v USA ocitne v podobnej situácii, právo nevypovedať a chrániť sa pred sebausvedčením, čo zaručuje časť piateho dodatku americkej ústavy. Pôvodne bolo toto právo zavedené v kontexte trestného stíhania, s postupom času však podľa AP začalo byť uplatňované aj v iných prípadoch. Poroty, nehovoriac o širokej verejnosti, však môžu využitie piateho dodatku brať ako akési priznanie viny.

Tento aspekt vo svojom vyhlásení spomenul aj Trump, ktorý pripomenul, že sa kedysi čudoval, prečo by nevinný človek využíval práva nevypovedať. "Dnes už odpoveď na túto otázku poznám," uviedol. Rozhodnutie zdôvodnil tým, že je obeťou sprisahania "právnikov, prokurátorov a fake news médií".

Právny tím newyorskej generálnej prokurátorky Jamesovej už od marca 2019 zostavuje model Trumpovho podnikania a skúma, či jeho spoločnosti nenasadzovali hodnotu jeho majetku v snahe získavať výhodnejšie pôžičky a naopak ju nepodceňovali na daňové účely. Tento rok Jamesová uviedla, že Trumpove obchodné praktiky boli "podvodné alebo klamné", ale dodala, že jej úrad potrebuje vypočuť Trumpa aj jeho dve dospelé deti, aby mohol dospieť k záveru. Ivanka Trumpová aj Donald Trump ml. svoje výpovede už podali a dnešné svedectvo bývalého prezidenta malo byť poslednou časťou vyšetrovania prokuratúry.

Okrem vyšetrovania obchodných praktík čelí Trump aj obvineniu zo sexuálnych prečinov, špeciálny kongresový výbor vyšetruje jeho podiel na výtržnostiach v Kongrese zo 6. januára minulého roka av utorok agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie prehľadali Trumpovu súkromnú rezidenciu kvôli údajnému zlému zaobchádzaniu. V New Yorku potom okrem kauzy riadenej Jamesovou beží aj trestné konanie proti Trump Organization vedené manhattanskou prokuratúrou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok