Taliansko vyšetruje dobrovoľníka v ukrajinskej armáde, ktorému doma hrozí sedemročný trest

TA3 ČTK
10.8.2022 16:09

Talianske úrady začali prvýkrát vyšetrovať dobrovoľníka, ktorý sa pridal k ukrajinskej medzinárodnej brigáde. Informovala o tom dnes agentúra ANSA.

ONLINE:
TASR/AP

Prokuratúra v Janove vyšetruje devätnásťročného sympatizanta neofašistickej skupiny Casa Pound, ktorému vo vlasti hrozí trest dvoch až siedmich rokov väzenia. Talianske úrady už predtým stíhali aj ľudí, ktorí sa pripojili k proruským separatistom na Donbase.

Vyšetrovanie vedie protiteroristické a protimafiánske oddelenie prokuratúry v Janove, ktoré sa na mužov zameralo po tom, čo svoj úmysel bojovať v ukrajinskej armáde oznámil v jednom z najvýznamnejších talianskych týždenníkov Panorama. Muž sa cez Poľsko vydal na Ukrajinu v máji a podľa údajov na sociálnych sieťach bol po krátkom výcviku vyslaný do bojových oblastí.

Podľa denníka Corriere della Sera nie je známe, že by mladík mal predchádzajúce bojové skúsenosti. Muž vyhlásili, že sa rozhodol do krajiny odísť po tom, čo počul hovoriť ruského prezidenta Vladimíra Putina o denacifikácii Ukrajiny. To patrí medzi oficiálne zdôvodnenie zo strany Moskvy ruskej agresie proti Ukrajine.

Taliansko zisťuje, či na Ukrajine bojujú aj ďalší jej občania a či na jej území pôsobí náborová sieť. Obdobne svoju pozornosť vyšetrovatelia zamerali na ľudí, ktorí sa pridali k proruským separatistom na východe Ukrajiny. Za vstup do separatistických jednotiek v Donecku a Luhansku a nábor ďalších ľudí dostal jeden Talian trest päť rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok