Turbulentný letný polčas, nulová šanca na zmierenie. Ako vidia záver prázdnin politológovia?

ta3/Henrieta Mihalková
13.8.2022 00:00

Pokojné politické prázdniny sa skončili ešte skôr, ako sa začali, a to ohlásením ultimáta strany SaS. Silne rezonoval aj odchod a prestup Juraja Krúpu z OĽANO ku konkurencii. Leto sa prehuplo do druhej polovice a SaS odrátava dni do konca augusta. Ktoré témy zanikli v prvej polovici leta v tieni koaličných sporov a aký bude druhý letný polčas, sme sa pýtali trojice politológov - Grigorij Mesežnikov, Darina Malová a Erik Láštic.

Čaká nás búrlivé politické leto? Takto to vidí politológ Dolný
TASR/Pavel Neubauer

  • Čo dôležité z politiky podľa vás v médiách v prvej polovici prázdnin zaniklo?
  • Aký vývoj situácie očakávate v druhom letnom polčase a aký bude podľa vás začiatok septembra

Darina Malová

Čo dôležité z politiky podľa vás v médiách v prvej polovici prázdnin zaniklo?

Rozhodne súhlasím, že pozornosť verejnosti sa sústredila na kategorické ultimátum strany SaS a teda väčšinou médiá sa zaujímali o budúcnosť koalície. S tým súvisí aj prestup poslanca Krúpu a nedávne vyhlásenia ministra obrany. Ťažko určiť, či médiám niečo uniklo, na Slovensku sú stále prítomné investigatívne médiá a novinári, ktorí sa venujú aj iným dôležitým otázkam a nielen koaličným a opozičným kauzám, ale pátrajú aj hlbšie a zameriavajú sa najmä na hospodárenie štátu a jeho transparentnosť a verejné zákazky. 

Medzi podobne dôležité otázky patrí napríklad obsadzovanie vrcholových postov, blížiace sa regionálne a lokálne voľby, transparentnosť financovania súvisiacich kampaní. Do istej miery tieto témy prekrývajú aj verejnú debatu okolo ďalšieho vývoja tzv. protiinflačného balíka Igora Matoviča, teda konanie na Ústavnom súde SR.

Aký vývoj situácie očakávate v druhom letnom polčase a aký bude podľa vás začiatok septembra?

Neočakávam žiadnu zmenu, posun v záujme médií. Najviac sledovanou otázkou bude osud koalície a to je do istej miery prirodzená pozornosť. Vystúpenie Richarda Sulíka na nedávnej tlačovej besede naznačilo, že aktuálnou témou bude očakávané vystúpenie SaS z koalície, keďže situácia v OĽANO nevyzerá na to, že sa chystá odstúpenie Igora Matoviča z postu ministra financií. Naopak, nedávne vystúpenia predstaviteľov OĽANO ukazujú zvýšený tlak na Richarda Sulíka a jeho obviňovanie z rozbíjania koalície. Tým sa otázky spojené s kvalitou vládnutia v čase, keď spoločnosť čelí viacerým krízam dostávajú do pozadia.

Erik Láštic

Čo dôležité z politiky podľa vás v médiách v prvej polovici prázdnin zaniklo?

Odkladanie obsadenia niektorých významných pozícií v rámci politického systému, ktoré môže viesť k ich postupnému znefunkčneniu, napr. verejný ochranca práv.

Aký vývoj situácie očakávate v druhom letnom polčase a aký bude podľa vás začiatok septembra?

V tomto momente to vyzerá na to, že Slovensko bude mať od septembra vládu bez väčšiny v NR SR. Obdobný scenár sme zažili v rokoch 2005 a 2006 u druhej Dzurindovej vlády. Prijímanie legislatívy bude komplikovanejšie, ale nie nemožné. Výraznejšiu pozíciu môže zohrávať prezidentka, keďže na vrátené zákony a prehlasovanie veta bude treba nájsť 76 hlasov, ktorými koalícia po odchode SaS disponovať nebude.

Grigorij Mesežnikov

Čo dôležité z politiky podľa vás v médiách v prvej polovici prázdnin zaniklo?

Nemám pocit, že by niečo z vnútropolitickej agendy médiám uniklo. Ťažiskovou témou bola situácia vo vnútri vládnej koalície, tomu sa médiá venovali celkom adekvátne. Schvaľovanie prorodinného balíka prispelo k tomu, že sa situácia v koalícii vyhrotila. Tam je niekoľko aspektov, ktoré médiá adekvátnym spôsobom rozobrali. To znamená aj samotnú novelizáciu, aj spôsob hlasovania, prelomenie veta prezidentky, perspektívy na ďalšiu situačnú spoluprácu s fašistami v prípade, ak vznikne menšinová vláda. Nemám pocit, že by niečo dôležité nezaznelo. 

Opozičné strany majú svoju agendu celkom jasnú. Smer-SD sa snaží zabrániť tomu, aby jeho poprední predstavitelia boli potrestaní za to, čo páchali v predchádzajúcom volebnom období. U fašistov - tam sa médiá venovali aj rozdielom medzi jednou a druhou fašistickou frakciou v parlamente. 

Aký vývoj situácie očakávate v druhom letnom polčase a aký bude podľa vás začiatok septembra?

Druhý letný polčas bude podľa mňa minimálne rovnako turbulentný, pretože situácia vo vládnej koalícii sa naozaj vyhrotila. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by vývoj, ktorý predpokladáme, mohol byť na poslednú chvíľu zastavený. Očakávam teda odchod SaS z vládnej koalície. Okolo toho budú podľa mňa zaznievať rôzne vyhlásenia a dramatické výroky. Zdá sa mi, že je to neodvratné. Dávam veľmi malú, takmer nulovú šancu, tomu, že sa to vyrieši tak, že koalícia bude fungovať v doterajšom zložení.

SaS TASR/Jaroslav Novák

Od okamihu, kedy SaS vystúpi, sa pozornosť presunie na hlasovanie v parlamente, napríklad na to, ako sa bude vytvárať kvórum, aby bol parlament vôbec uznášaniaschopný a schvaľovali sa zákony. Tam sú rôzne scenáre - opakovanie dovtedy jednorazovej spolupráce s fašistami, ako to bolo pri presadení prorodinného balíka, alebo potom spoľahnutie sa na podporu od SaS. Ak bude pokračovať spolupráca s fašistami, tak si myslím, že vládna koalícia bude strácať  svojich  členov. Jednak časť poslancov OĽANO a zrejme zástupcovia Za ľudí z vládneho koalície vystúpia. Bude tam viac takýchto dramatických udalostí. Môžeme sa pripraviť na to, že parlament bude pod väčším drobnohľadom.

Keďže na východ od nás pokračuje vojna a koniec jej nevidieť, myslím si, že dôjde k dramatickému vývoju. Ukrajina sa bude snažiť oslobodiť časť Ruskom okupovaných území. Rusko na to bude veľmi agresívne odpovedať, možno až jadrovým vydieraním. Podľa mňa to zasiahne aj náš domáci vnútropolitický vývoj, keďže medzi politickými stranami a predstaviteľmi máme podporovateľov a sympatizantov ruského fašistického režimu. Nevylučujem, že ak dôjde k dramatizácii vývoja v rámci agresie Ruska na Ukrajine, budeme svedkami snáh nejakým spôsobom to využiť vo svoj prospech na našej politickej scéne. Myslím, že zo strany opozície budú výkriky o tom, že Ukrajina by sa mala vzdať, že Západ podporuje Ukrajinu, a tým zvyšuje riziko väčšieho konfliktu.

Koalícia s podporou ĽSNS

Možnosť odchodu z koalície naznačili samotní jej členovia. V prípade, ak bude vládna koalícia závisieť od podpory fašistov, sa poslanci Stančík a Čekovský vyjadrili, že pre nich je to neakceptovateľné. Usudzujem že keď hlasovali za prorodinný balíček a prelomenie veta prezidentky, vychádzali z toho, že to bude prvý a posledný takýto krok. Ale ak to bude pokračovať, červená čiara bude pre nich prekročená. Čo bude so zvyškom strany Za ľudí? Jana Žitňanská a Juraj Šeliga jasne povedali, že aj pre nich je to neakceptovateľné. Snaha zachrániť akčnosť alebo udržateľnosť koalície s pomocou fašistov môže napokon vyústiť ešte do väčšieho jej oslabenia, pretože získajú podporu troch-štyroch poslancov a stratia podľa "najoptimistickejších" (z pohľadu vládnej koalície najpesimistickejších) scenárov možno až do desať poslancov. Zámer sa potom minie účinkom.

Otázky sme trojici politológov zasielali pred piatkovým rokovaním lídrov v hoteli Bôrik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok