Čínou sa šíri nový vírus, nakazili sa ním už desiatky ľudí

TA3
9.8.2022 20:37

V Číne sa objavila nová vírusová infekcia, ktorá sa na ľudí zrejme preniesla zo zvierat. Jej pôvodca sa označuje ako henipavírus Langya (LayV), uviedol portál novinky.cz.

Čína sa pokúša zvládnuť deltu. V lockdowne sú milióny ľudí, masovo sa testuje
TASR/AP

Podľa portálu novinky.cz majú nakazení vysoké horúčky, polovica z nich trpí únavou, kašľom a stratou chuti do jedla. Niektorí trpia nevoľnosťou vedúcou až k zvracaniu. U tretiny nakazených zlyháva pečeň a u ôsmich percent obličky. Vírus patrí do rovnakej skupiny paramyxovírusov rodu Henipavirus, ako sú vírusy Hendra (HeV) a Nipah (NiV). Medzi paramyxovírusy patria aj pôvodcovia mumpsu, či osýpok.

Väčšina nakazených (26 z 35) sú z čínskych provincií Šan-tung a Che-nan. Podľa profesora Wang Lin-faa zo singapurskej lekárskej fakulty nebol zatiaľ žiadny prípad smrteľný a nezaznamenali ani vážny priebeh ochorenia.

Wang Lin-fa však apeluje na obozretnosť, pretože henipavírusy môžu u ľudí a zvierat vyvolávať závažné ochorenia a Svetová zdravotnícka organizácia ich všeobecne označuje za bionebezpečenstvo štvrtého stupňa so smrtnosťou 40 až 75 percent. Očakáva sa, že aj nákaza LayV by v niektorých prípadoch mohla byť fatálna.


Taiwanské stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) už oznámilo, že nákaze venuje pozornosť a bude skúmať, či sa podobný vírus už na ostrove neobjavil. Genóm vírusu by podľa neho mal byť známy budúci týždeň. Proti LayV ešte vakcína neexistuje.

Odborníci predpokladajú, že ide o zoonózu, teda o chorobu prenesenú zo zvierat na človeka. Zatiaľ sa presne nevie, ktoré zviera je prenášačom henipavírusu Langya a dosiaľ sa nepreukázal prenos z človeka na človeka. Podľa expertov panuje podozrenie, že sa ľudia mohli nakaziť od miestnych piskorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok