Po razii v Trumpovom sídle sa spustila vlna kritiky, jeho fanúšikovia hovoria o občianskej vojne

TA3 ČTK
9.8.2022 19:55

Po správach o domovej prehliadke v sídle bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa nasledovala eskalácia násilnej rétoriky na sociálnych sieťach, upozorňujú americkí novinári a analytici. Fanúšikovia niekdajšej republikánskej hlavy štátu podľa nich začali viac hovoriť o blížiacej sa "občianskej vojne" alebo o príprave zbraní a munície. Republikánski politici situáciu využívajú na politické útoky, namiesto toho, aby volali po pokoji, píše televízia NBC News.

"Trumpovi stúpenci sú VEĽMI natešení z myšlienky občianskej vojny," poznamenala v noci na utorok na twitteri výskumníčka z Marylandskej univerzity Caroline Orrová, ktorá sa zaoberá dezinformáciami a extrémizmom na internete. K vyjadreniu pripojila koláž niekoľkých príspevkov z rovnakej sociálnej siete, v ktorých sa píše o občianskej vojne alebo sa objavuje volanie do zbrane.

Analytická spoločnosť Dataminr zaznamenala v pondelok večer niekoľkonásobný nárast výskytu tweetov o občianskej vojne. V noci opäť poklesol, dopoludnia amerického času bol ale znovu zvýšený, pričom maximom bol desaťnásobok bežnej frekvencie, napísal reportér televízie CNN Donie O'Sullivan.

Extrémna rétorika prichádza často z anonymných účtov, priživujú ju však aj známe osobnosti so státisícami sledujúcich. Popredný aktivista republikánskeho tábora Charlie Kirk napríklad na twitteri vzniesol rečnícku otázku, prečo si ľudia súčasnú situáciu "nechávajú páčiť". Populárny youtuber Steven Crowder zase vyhlásil, že "zajtra je vojna".

Trumpovo bydlisko na Floride v pondelok prehľadali agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Podľa informovaných zdrojov amerických médií prehliadka súvisela s podozrením, že Trump nesprávne nakladal s oficiálnymi záznamami vrátane materiálov podliehajúcich utajeniu. 

Tlač už pred niekoľkými mesiacmi informovala, že exprezident si po odchode z Bieleho domu do svojho floridského rezortu Mar-a-Lago odviezol 15 krabíc s materiálmi vrátane vládnych dokumentov, čím mohol porušiť zákon o prezidentských záznamoch.

V skupine The Donald na sociálnej sieti Reddit, kde sa združujú radikálni Trumpovi priaznivci, bolo bezprostredne po razii najlepšie hodnoteným príspevkom oznámenia "pripraviť k paľbe". 

"Toto je asi najhoršie (intenzita výziev na násilie), čo som videl od 5. januára 2021," povedal reportér NBC News Ben Collins, ktorý sa špecializuje na mapovanie extrémizmu v USA. Odkazoval na predvečer povolebných nepokojov, pri ktorých Trumpovi priaznivci vtrhli do washingtonského Kapitolu. "Hovorí sa o tom, že čas na plánovanie vypršal a že treba začať konať," dodal.

Republikánski politici medzitým obviňujú Federálne ministerstvo spravodlivosti z politicky motivovaného rokovania a kritizujú FBI, hoci zatiaľ nič nenasvedčovalo nekorektnému postupu. Radikálnejší kongresmani ako Paul Gosar alebo Marjorie Taylorová Greeneová dokonca volajú po zrušení FBI alebo sa pridávajú na zdieľanie obrátenej americkej vlajky, aby vyjadrili, že USA sú podľa nich v ohrození.

"Mnohí prominentní republikáni sa rýchlo uchýlili k politikárčeniu namiesto toho, aby počkali, kým vyjdú najavo fakty," píše NBC News. Vývoj je podľa televízie ďalšou pripomienkou súčasného stavu americkej politiky. "Akékoľvek obvinenie, že sa Trump dopustil niečoho nekalého, berie väčšina republikánov ako test lojality voči bývalému prezidentovi," dodáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok