Tranzit ruskej ropy je pozastavený, potvrdili to Transpetrol a Slovnaft

TA3 TASR
9.8.2022 15:48

Ruská ropa na Slovensko v súčasnosti neprichádza. Potvrdil to prepravca Transpetrol, podľa ktorého je dôvodom pozastavenie prepravy ropovodom Družba ukrajinskou spoločnosťou UkrtTransNafta.

"Môžeme potvrdiť informáciu, že ruskej spoločnosti Transnefť bola bankou vrátená platba za prepravu ropy ukrajinským územím. Z uvedeného dôvodu ukrajinská spoločnosť UkrTransNafta pozastavila prepravu ropy ropovodom Družba, z čoho vyplýva, že momentálne je preprava ropy ropovodom Družba cez územie Slovenskej republiky pozastavená," uviedla riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Transpetrolu Linda Vaškovičová. Rezort hospodárstva sa podľa nej vzniknutou situáciou zaoberá.

Bratislavská rafinéria Slovnaft podľa jej hovorcu Antona Molnára v spolupráci s prepravcom Transpetrol aj v súčinnosti Ministerstvom hospodárstva SR využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme. "Spoločnosť Slovnaft, ako aj spoločnosť MOL iniciovala diskusiu s ukrajinskou aj ruskou stranou o možnosti zaplatenia tranzitného poplatku zo strany MOL, respektíve Slovnaftu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy. Slovnaft očakáva odpoveď na daný návrh. V prípade pozitívneho prístupu z oboch strán dodávky by mohli byť obnovené do niekoľkých dní," uviedol Molnár.

Zastavenie dodávok ropy sa týka Slovenska, Maďarska a Česka, ktoré sú napojené na južnú vetvu ropovodu Družba prechádzajúcu cez Ukrajinu. Rusko cez túto vetvu dodáva približne 250.000 barelov ropy (1 barel = 159 litrov) denne. Hlavnými odberateľmi sú maďarská spoločnosť MOL vrátane slovenskej rafinérie Slovnaft a Unipetrol kontrolovaný firmou PKN Orlen. Dodávky do Poľska a Nemecka cez územie Bieloruska však pokračujú bez zmien. Výrobný proces v rafinérii aktuálne funguje bez prerušenia a zásobovanie trhu je plynulé.

Ministerstvo hospodárstva ohlásilo na stredu 10. augusta o 11.30 h tlačovú konferenciu, na ktorej sa vyjadrí k zastaveniu dodávok ropy cez ropovod Družba a tiež aktuálnej politickej situácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok