Vitamín C pre pleť: Nebojte sa ho ani v lete, správne používanie chráni pred slnkom

TA3/zm
13.8.2022 10:00

Dopriať si poriadnu dávku vitamínu C pre telo je už bežné, rovnako tak môžete urobiť pre svoju pleť. Ale v lete sa ho mnohé ženy v podobe sér boja, pretože panuje mýtus, že spôsobuje pigmentové škvrny.

Vitamín C pre pleť: Nebojte sa ho ani v lete, správne používanie chráni pred slnkom
Pexels

Céčko je v podobe pleťových sér v podstate kyselina askorbová, ktorá chráni kožné bunky, zabraňuje predčasnému starnutiu a pleť chráni aj pred slnkom, ak si túto kozmetiku budete nanášať večer.

Céčko v lete večer

Prirodzene dostávame vitamín C do tela aj stravou, pre zrelšiu pokožku to však nie je dostatočné množstvo. Navyše, aplikácia priamo na pleť prenikne do buniek na tvári oveľa rýchlejšie, ako keď si má koža čerpať vitamíny z jedla. V koži má tento antioxidant niekoľko funkcií vrátane toho, že hrá úlohu pri produkcii kolagénu a zlepšuje hyperpigmentáciu. Ak ste ho zaradili do svojej kozmetickej rutiny, nebojte sa používať podobné prípravky ani v lete. Stačí, ak ich nebudete aplikovať ráno, ale večer. Vyhnete sa tak kontaktu so slnkom, na ktorom by pleť mohla reagovať tvorbou škvŕn. Naopak, pri večernej starostlivosti stihnú vitamíny do pokožky vsiaknuť a na druhý deň vás pred slnečnými lúčmi ochránia.

Pred slnkom nechráni dostatočne

Mnoho žien si prečíta, že vitamín C chráni pokožku pred slnečnými lúčmi a automaticky vyhodnotia, že je náhradou za SPF faktor. Nie je to však pravda. Céčko nie je opaľovací krém, ale výborne sa dopĺňajú. Každé z nich má však  svoju úlohu. Opaľovací krém odráža ultrafialové lúče a céčko robí prirodzenú bariéru na pokožke ako antioxidant, aby slnko neprenikalo do hlbších vrstiev pokožky.

Na hyperpigmentáciu

Častým kožným problémom, často následkom slnka, sú aj spomínané pigmentové škvrny, s ktorými dokáže vitamín C zatočiť. Je to známy rozjasňovač pokožky, ktorý bráni tvorbe melanínu v nej, a teda v konečnom dôsledku pomáha k tomu, aby tmavé škvrny vybledli. Výsledkom je rovnomernejší tón pleti, čo ocenia aj dámy, ktoré hyperpigmentáciou netrpia.

Každá pleť, zrelá o to viac

Céčko môžu používať všetky vekové kategórie, ale čím zrelšia pleť, tým viac si ho vyžaduje. Naša pokožka je z kolagénu a elastínu, čo sú proteíny, ktoré jej dodávajú štruktúru a pružnosť. Ako starneme, ich produkcia a práve denná aplikácia vitamínu C ich pomáha udržiavať v pokožke a stimulovať ich produkciu.

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok