Ukrajina podľa Ruska zastavila export ropy cez južnú vetvu Družby. Vedie na Slovensko, do Česka aj Maďarska

TA3 ČTK
9.8.2022 13:32

Ukrajina od 4. augusta zastavila tranzit ruskej ropy južnou vetvou ropovodu Družba, ktorá vedie okrem iného aj do Českej republiky aj na Slovensko. Podľa agentúry Interfax to oznámil ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť. Ukrajinský prevádzkovateľ ropovodov Ukrtransnafta podľa neho prestal ropu posielať ďalej kvôli neuhradeniu tranzitných poplatkov.

Príčinou sú podľa ruskej strany západné sankcie. Informuje o tom agentúra Reuters.

Transnefť uviedol, že platba za augustový tranzit, ktorú v júli zaslal firme Ukrtransnafta, sa vrátila späť na jeho účet. Spoločnosť Gazprombank, ktorá má platby na starosti, podľa agentúry Reuters uviedla, že peniaze sa vrátili kvôli reštrikciám zo strany Európskej únie.

Ropovod Družba začína v Rusku na východnom brehu Volgy av Bielorusku sa delí do dvoch vetiev - severná vedie do Poľska a Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky.

Rusko prostredníctvom južnej vetvy ropovodu Družba obvykle dodáva zhruba 250 000 barelov ropy denne. Európska únia sa dohodla, že od 5. decembra prestane dovážať ruskú ropu ao dva mesiace neskôr aj ropné produkty. Z embarga bude dočasne vyňatá preprava ropy ropovodom Družba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok