Odporcovia klimatickej zmeny tvrdia, že horúčavy tu boli už dávno. Šíria zavádzajúce správy

TA3 TASR
8.8.2022 20:22

Ľudia, ktorí odmietajú klimatickú zmenu, začali na sociálnych sieťach uverejňovať údajné dôkazy o extrémnych teplotách, ktoré Európu zasiahli už pred desaťročiami. Snažia sa tak naznačiť, že vedci globálne otepľovanie zveličujú.

horúčavy globálne otepľovanie slnko klimatické zmeny 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie hovorcu španielskeho národného meteorologického ústavu Aemet Rubena del Campa. Odborníci tvrdia, že údaje, ktoré ľudia zdieľajú na internete, sú vytrhnuté z kontextu a nemenia nič na fakte, že vlny horúčav sú čoraz častejšie a intenzívnejšie.

Zavádzajúce príspevky podľa AFP typicky zahŕňajú správy o počasí z kroník alebo starých novinových správ, ktoré ľudia odmietajúci klimatickú zmenu porovnávajú so súčasnými teplotami.

Vedci vysvetľujú, že niektoré údaje môžu byť zavádzajúce, lebo teplota sa merala z teplomerov umiestnených na priamom slnku. Je to napríklad prípad správ o počasí denníka La Vanguardia, ktorý uvádza, že v roku 1935 dosiahli teploty v Zaragoze hodnoty viac ako 50 stupňov Celzia. "Meracie senzory musia byť chránené pred slnkom a dažďom a teplota v meracej miestnosti musí byť rovnaká, ako teplota vonku," vysvetlil Del Campo.

Odborníci na klimatickú zmenu sa zhodujú, že emisie uhlíka zo spaľovania fosílnych palív otepľujú planétu a zvyšujú riziko dlhších a závažnejších vĺn horúčav. Dodávajú, že jednorazovo namerané vysoké teploty nemajú nič spoločné so zvyšovaním sa celkovej priemernej teploty.

Témy: Európa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok