Čínsky vývoz do Ruska za mesiac stúpol o pätinu. Ako to ovplyvní vzťah medzi krajinami?

TA3 ČTK
8.8.2022 09:47

Čínsky vývoz do Ruska, ktoré sa v dôsledku vojny na Ukrajine stalo terčom západných sankcií, sa v júli medziročne zvýšil o 22,2 percenta po predchádzajúcich štyroch mesiacoch poklesu za sebou. Vyplýva to z colných údajov.

vidiek
TASR/AP (ilu)

Čínsky dovoz z Ruska podľa týchto údajov v júli pokračoval v silnom raste, jeho tempo však spomalilo na 49,3 percenta z júnových 56 percent, píše agentúra Reuters.

Rusko predstavuje pre Čínu dôležitý zdroj ropy, plynu, uhlia a poľnohospodárskych komodít. V máji a júni bolo Rusko najväčším dodávateľom ropy do Číny, pretože čínski kupci využívali zľavy na ruské dodávky. V júli však dodávky ropy z ruských prístavov do Číny klesli na 21,3 milióna barelov, teda na najnižšiu úroveň od februára, píše Reuters.

Rusko od začiatku vojny na Ukrajine výrazne zvýšilo vývoz ropy do ázijských krajín, napríklad Číny a Indie. Moskva do týchto krajín ropu dodáva so zľavou. Reaguje tak na pokles dopytu zo strany západných krajín.

Európska únia sa dohodla, že od 5. decembra prestane dovážať ruskú ropu ao dva mesiace neskôr aj ropné produkty. Z embarga bude dočasne vyňatá preprava ropy ropovodom Družba, ktorý zásobuje Českú republiku, Slovensko a Maďarsko.

Rusko začalo útok na Ukrajinu 24. februára. Čína odmietla ruskú agresiu odsúdiť a kritizuje západné krajiny kvôli sankciám uvaľovaným na Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok