Izrael tvrdí, že prímerie neporušil. Biden privítal mier v Pásme Gazy

TA3 ČTK
8.8.2022 07:28

Izraelská armáda a palestínska militantná organizácia Islamský džihád zrejme v noci na dnešok dodržiavali prímerie, ktorého začiatok bol ohlásený na nedeľných 23:30 miestneho času (22:30 SELČ), napísala agentúra AFP.

Tesne po uvedenom čase sa objavili informácie o nových izraelských útokoch na ciele v Pásme Gazy, podľa armády sa ale posledný z úderov odohral v čase 23:25. Americký prezident Joe Biden v novom vyhlásení privítal ohlásenie pokoja zbraní a vyjadril podporu objasneniu správ o civilných obetiach.

Izrael v piatok spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy, ktorá podľa neho cielila proti pozíciám Islamského džihádu. V odvete za nálety vypálila palestínska skupina rakety na izraelské územie, z ktorých väčšinu podľa izraelskej armády zachytil protiraketový štít. Izrael žiadne obete nehlásil, zatiaľ čo palestínske ministerstvo zdravotníctva v poslednej bilancii hovorilo o 44 mŕtvych, vrátane 15 detí, a viac ako 350 zranených.

Dohodu o pokoji zbraní sprostredkoval Egypt, ktorého prezidentovi Abdal Fattáhovi Sisímu v nedeľnom vyhlásení Biden ďakoval za "ústrednú úlohu" v diplomatických snahách. Obe strany predtým dali najavo, že v navrhnutý čas prestanú útočiť, avšak dodali, že si vyhradzujú právo reagovať na prípadnú agresiu.

"Vítam oznámenie z dnešného večera o prímerí medzi Izraelom a ozbrojencami v Gaze po troch dňoch bojov," uviedol šéf Bieleho domu. Vo svojom komuniké vyzdvihoval izraelskú obranu pred raketovými útokmi a odsúdil "teroristickú skupinu" na druhej strane konfliktu. Washington podľa Bidena podporuje starostlivé vyšetrenie správ o civilných obetiach v Gaze, "či už po izraelských úderoch proti pozíciám Islamského džihádu alebo po desiatkach rakiet Islamského džihádu, ktoré údajne dopadli vo vnútri Gazy".

Situáciou sa dnes bude za zatvorenými dverami zaoberať Bezpečnostná rada OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok