Vagnerova skupina v ruských väzniciach najala viac ako 1000 žoldnierov, tvrdí investigatívny portál

TA3 ČTK
7.8.2022 17:16

Ruská polovojenská Vagnerova skupina najíma žoldnierov do bojov na Ukrajine vo väzniciach v rôznych častiach Ruska. S odvolaním sa na nezávislý mediálny projekt Vjerstka a organizáciu na ochranu ľudských práv Rusko za mrežami o tom informuje investigatívny portál The Insider sídliaci v Rige.

Väzenie väznica väzeň plot ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Zástupcovia Vagnerovej skupiny nábor vykonali už v 17 väzniciach v desiatich ruských regiónoch a prihlásilo sa im viac ako 1000 odsúdených, ktorí súhlasia s tým, že pôjdu bojovať na Ukrajinu.

Výcvik je tvrdý

Šéfka organizácie Rusko za mrežami Olga Romanovová uviedla, že väzni bojujú v prvej línii. V nápravnom zariadení číslo 2 v Rostove na Done na juhozápade Ruska podľa Vjerstky vzniklo výcvikové stredisko pre regrútov Vagnerovej skupiny z radov väzňov: výcvik trvá 20 hodín denne, štyri hodiny sú vyhradené pre spánok. Prvá skupina, ktorá výcvik v tábore absolvovala, bola vyslaná na front 20. júla. 

Náborári najčastejšie navštevujú väznice s prísnym režimom. Väzni, ktorí najskôr so vstupom do Vagnerovej skupiny súhlasia, ale potom si to rozmyslia, končia na samotke a je na nich vyvíjaný nátlak. Pri nábore pomáhajú zástupcovia ruskej väzenskej služby, v niektorých prípadoch vysoko postavení predstavitelia tohto úradu. Niekedy na "besedy" s predstaviteľmi Vagnerovej skupiny prichádzajú aj zástupcovia ruskej tajnej služby FSB.

Ponúkajú 200-tisíc rubľov

Odsúdení popísali, že ozbrojení "náborári" nechajú väzňov nahnať na väzenský dvor, kde ich vyzývajú, aby "bránili vlasť" a ponúkajú im žold 200-tisíc rubľov (vyše 3-tisíc eur) mesačne, teda niekoľkonásobok priemernej mzdy v Rusku. K tomu im patrí odškodnenie v prípade zranenia a päť miliónov rubľov "na rakvu" v prípade, že vo vojne zomrú. Pokiaľ vydrží v službe pol roka, ponúka im slobodu.

Odsúdených sa snažia presvedčiť aj "aktivisti" medzi väzňami, ktorí spolupracujú s vedením nápravných zariadení. The Insider podotýka, že podrobnosti zmlúv, aké s Vagnerovou skupinou noví žoldnieri uzatvárajú, nie sú známe. Tých, ktorí súhlasia s náborom, čaká previerka, pri ktorej sa zisťuje ich vzťah k ruským úradom alebo to, či by nemohli utiecť na Ukrajinu.

Portál Mediazona uviedol, že do niektorých trestaneckých kolónií prišiel osobne miliardár Jevgenij Prigožin a vyzýval ich, aby sa pripojili k vojne proti Ukrajine. Prigožin je človek s blízkymi väzbami na Kremeľ, ktorý podľa radu médií Vagnerovu skupinu ovláda a financuje.

Britská vojenská rozviedka v polovici júla informovala, že Rusko svoje jednotky na Ukrajine posilnilo žoldniermi z Vagnerovej skupiny. Zohrali podľa nej ústrednú úlohu pri dobytí miest Popasnaja a Lysyčansk. Tieto boje však spôsobili skupine ťažké straty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok