Čerstvo prepustení väzni mali opäť problémy so zákonom

TASR, TA3
3.1.2013 14:03

V policajnej cele skončila len niekoľko hodín po prepustení z väzenia osoba, ktorá sa dostala na slobodu vďaka amnestii. Policajti riešia aj ďalšiu, ktorá kradla v obchodných centrách. Informoval o tom dnes policajný prezident Tibor Gašpar.

Čerstvo prepustení väzni mali opäť problémy so zákonom

"Po návrate domov sa dopustila vyhrážania voči svojej rodine," informoval Gašpar. Okrem týchto prípadov sa amnestia na bezpečnostnej situácii podľa Gašpara neprejavila. Informoval, že policajti sa na prepustenie väzňov pripravovali od polovice decembra a pritom spolupracovali aj s justičnou strážou.

Z väzenia sa vďaka prezidentovej amnestii k 20. výročiu vzniku Slovenskej republiky dostalo podľa ministerstva spravodlivosti 753 odsúdených. "Ide predovšetkým o odsúdených, ktorí sa vo výkone trestu odňatia slobody nachádzali pre spáchanie trestného činu krádeže, marenia výkonu úradného rozhodnutia, podvodu, sprenevery a podobne," povedala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

Odsúdených stihli všetky väznice prepustiť do stredajšej polnoci, s výnimkou väznice v Sučanoch. V nej totiž bolo najviac odsúdených, na ktorých sa mohla amnestia vzťahovať. O posledných troch odsúdených tam bolo podľa Zlatohlávkovej rozhodnuté až v skorých ranných hodinách.

Naplnenosť 18 slovenských ústavov sa vďaka amnestii znížila z približne 108 percent na asi 99 percent. Zbor väzenskej a justičnej stráže však v súčasnosti eviduje viac ako 1800 právoplatne odsúdených osôb, ktoré zatiaľ na výkon trestu nenastúpili. U niektorých z nich sa budú ich tresty v rámci amnestie ešte posudzovať.

Z väzenia sa vďaka amnestii mohli dostať iba tí, ktorých trest odňatia slobody neprevyšoval 18 mesiacov a mali si ho odsedieť vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Túto podmienku spĺňalo asi 1300 väzňov. Amnestia sa však podľa rozhodnutia prezidenta nevzťahovala na tresty za trestné činy s následkom smrti, ťažkej ujmy na zdraví alebo škody veľkého rozsahu, na tresty za zanedbania povinnej výživy, ohrozovania mravnej výchovy mládeže, šírenia toxikománie, podávania alkoholických nápojov mládeži a ani na tresty uložené za ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a opilstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok