Amazon kúpi výrobcu robotických vysávačov, rozšíri tak ponuku domácich spotrebičov

TA3 ČTK
7.8.2022 14:02

Americký internetový predajca Amazon kúpi výrobcu robotických vysávačov iRobot Corp. za 1,7 miliardy USD. Akvizícia je súčasťou snahy americkej firmy rozšíriť svoju stajňu šikovných domácich spotrebičov, uviedla agentúra Reuters.

amazon krabica balíček balik (SITA)
SITA

Amazon už v kategórii označovanej ako internet vecí vlastní napríklad zariadenie na monitorovanie domácností Ring či šikovný termostat. Prístroje však zatiaľ tvoria iba zlomok celkových tržieb firmy. Spoločnosť iRobot vyrába vysávač Roomba v cene 1000 USD, ktorý okrem upratovania je schopný zaznamenávať aj údaje o priestore v domácnosti. Tie môžu byť pre firmu vyvíjajúce technológie pre inteligentné domácnosti cenné. Úspech firmy iRobot však zasiahlo, že spotrebitelia kvôli vysokej inflácii začali prehodnocovať ako minú svoje peniaze. Tržby firmy tak v druhom štvrťroku klesli o 30 percent.

Transakcia prichádza v čase, keď analytici očakávajú, že technologické spoločnosti, ktoré majú veľa hotovosti, spustia vlnu fúzií a akvizícií, aby využili nízkych cien. Amazon má v súčasnosti v hotovosti viac ako 37 miliárd USD. Amazon za jednu akciu iRobot zaplatí 61 USD. V porovnaní s poslednou záverečnou cenou akcií to predstavuje zisk 22 percent. Amazon tiež prevezme dlh približne 332,1 milióna USD. Transakciu musia ešte schváliť akcionári a regulačný úrad.


Dohoda prichádza v čase, keď bojovníci proti monopolom vyjadrujú obavy z rastúcej dominancie Amazonu. Nákup firmy iRobot je štvrtou najväčšou akvizíciou firmy, najväčšie bolo prevzatie Whole Foods v roku 2017 za 13,7 miliardy USD. Minulý mesiac Amazon oznámil, že kúpi poskytovateľa primárnej starostlivosti One Medical za zhruba 3,9 miliardy USD, čím rozšíril svoje aktivity do oblasti zdravotnej starostlivosti. Skupiny presadzujúce prísnejšie protimonopolné predpisy preto vyzvali regulátora, aby fúziu s iRobotom zablokoval, pretože poskytuje Amazonu väčší prístup do života spotrebiteľov a posilňuje jeho dominantné postavenie na trhu inteligentnej domácnosti.

"Posledná vec, ktorú Američania a svet potrebujú, je, aby Amazon vysával ešte viac osobných informácií," uviedol prezident skupiny zaoberajúcej sa ochranou práv spotrebiteľov Public Citizen Robert Weissman. Podľa neho Amazon tak získa ešte viac dôverných informácií o životoch spotrebiteľov a nekalú trhovú výhodu pri predaji ďalších vecí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok