Vedci objavili proteín, ktorý by mohol varovať pred rizikom cukrovky a úmrtím na rakovinu

TA3 ČTK
6.8.2022 21:43

Lekári v krvi identifikovali proteín, o ktorom sa domnievajú, že by mohol slúžiť ako včasné varovné znamenie pre pacientov, ktorých ohrozuje riziko cukrovky a úmrtia na rakovinu. Ľudia s najvyššími hladinami takzvaného prostasinu majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť cukrovky a o 43 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu.

cukrovka inzulin (TASR)
TASR

Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informoval britský denník The Guardian. Výskumníci zo Švédska a Číny analyzovali dve desaťročia zdravotných záznamov viac ako 4500 dospelých osôb stredného veku, ktoré sa zúčastnili štúdie vo švédskom Malmö. Zistili, že u osôb s najvyššou hladinou prostasinu bola takmer dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že budú mať cukrovku, než u osôb s najnižšou hladinou. Títo ľudia mali tiež o 43 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu.

Podľa autorov štúdie by mohol byť prostasin potenciálne novým "ukazovateľom" pre diabetes, ale aj pre určenie rizika úmrtia na rakovinu, najmä u ľudí, ktorí majú vysokú hladinu cukru v krvi. Prostasin hrá v tele niekoľko rolí, napríklad reguluje krvný tlak. Hoci je známe, že cukrovka druhého typu zvyšuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, vrátane nádorov pankreasu, pečene, čriev a maternice, nie je úplne jasné prečo.

Autori štúdie v článku, ktorý zverejnil odborný časopis Diabetologia, opisujú, že účastníci výskumu, ktorí mali vysokú hladinu prostasinu ale aj cukru v krvi, mali výrazne vyššie riziko úmrtia na rakovinu. "Týmto osobám by sa mala venovať osobitná pozornosť," uviedli vedci. Nie je jasné, či sa vysoká hladina prostasinu podieľa na vzniku ochorenia, alebo je iba jeho biologickým ukazovateľom a s rozvojom ochorenia sa zvyšuje. Jednou z možností, ktorú autori naznačujú, je, že hladina tohto proteínu sa zvyšuje v snahe potlačiť vysokú hladinu cukru v krvi, ale nie je schopná ju zastaviť alebo zvrátiť spôsobené poškodenie.

"Vzťah medzi cukrovkou a rakovinou je málo známy a tento proteín by mohol poskytnúť možnú súvislosť medzi týmito dvoma stavmi," uviedol hlavný autor štúdie Gunnar Engström z Lundskej univerzity. "Teraz musíme preskúmať, do akej miery je prostatín v príčinnej súvislosti s týmito ochoreniami, alebo či je cenným ukazovateľom zvýšeného rizika choroby," dodal Engström. Podľa vedca by lekári vďaka prostasinu mohli identifikovať jedincov so zvýšeným rizikom cukrovky a rakoviny a ponúknuť im preventívne opatrenia.

Dáta, na ktorých sú zistenia založené, ale vedci získali iba od ľudí z jedného mesta, a nemusia sa preto vzťahovať na širšiu populáciu. Upozornili tiež na skutočnosť, že hladinu prostasinu merali zo mrazenej krvi odobratej iba raz. V štúdii tiež neboli schopní rozlišovať medzi rôznymi typmi cukrovky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok