Predstaviteľ dosadený Ruskom na Ukrajine, bol vraj zranený pri pokuse o atentát, tvrdia ruské úrady

TA3 ČTK
6.8.2022 17:59

Predstaviteľ Ruskom dosadenej správy na juhu Ukrajiny Vitalij Gur bol zranený pri pokuse o atentát a je vo vážnom stave, informovala dnes agentúra TASS s odvolaním sa na ruskú administratívu okupovanej Chersonskej oblasti.

Ukrajina Donbas vojaci 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Podľa ukrajinských médií a činiteľov citovaných serverom The Insider Gur zomrel pri prevoze na Ruskom anektovaný Krymský polostrov. "Je v nemocnici vo vážnom stave, na jednotke intenzívnej starostlivosti. Nepotvrdzujeme jeho úmrtie," uviedol ku Gurovmu stavu zástupca šéfa ruskej administratívy Chersonskej oblasti Kirill Stremousov.

Gur, ktorý pôsobil na pozícii námestníka v okupačnej správe ukrajinského Kachovského okresu, bol napadnutý vo svojom dome, zasiahnutý bol niekoľkými strelami. Podľa skorších správ agentúry RIA Novosti lekári rozhodli o jeho prevoze na Krym. O prevoze na polostrov, pri ktorom však Gur vraj svojim zraneniam podľahol, informovali aj ukrajinské kanály na telegrame. Kachovský okres leží pri brehoch rieky Dneper, zhruba 70 kilometrov východne od Chersonu.

Nejasný osud má aj šéf Ruskom dosadenej administratívy Volodymyr Saldo, ktorý bol prevezený do nemocnice v Moskve. Server The Insider s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že bol Saldo pripojený na ventilátor a uvedený do umelého spánku s podozrením na otravu. Podľa ruskej administratívy bol ale Saldo hospitalizovaný kvôli vážnemu priebehu ochorenia covid-19, napísala agentúra AFP.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo tento rok 24. februára. Jeho jednotky majú pod kontrolou veľkú časť Chersonskej a Záporožskej oblasti a podľa Kyjeva pripravujú referendum o pripojení k Rusku. Ukrajinská armáda však v posledných týždňoch začala na juhu Ukrajiny protiofenzívu s cieľom získať oblasti späť pod svoju kontrolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok