Princ Harry je bezcharakterný šakal, tvrdí afganský expremiér

TASR
3.1.2013 12:48

Vojenský veliteľ afganských povstalcov Gulbuddín Hekmatjár označil britského princa Harryho za bezcharakterného "šakala", ktorý ako pilot vrtuľníka v silách NATO zabíja pod vplyvom alkoholu nevinných Afgancov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Princ Harry je bezcharakterný šakal, tvrdí afganský expremiér
SITA

Bývalý afganský premiér Hekmatjár, ktorý vedie jednu z hlavných odnoží afganských militantov, uviedol v stredu v interview pre britský denník Daily Telegraph, že 28-ročný vnuk kráľovnej Alžbety je prežitkom z koloniálnej éry.

"Zdá sa, že niektorí britskí predstavitelia stále snívajú o časoch 18. a 19. storočia a chcú, aby sa s ich reprezentantom zaobchádzalo ako s miestokráľom a aby ich princ išiel v uniforme loviť ľudské bytosti a hral satanskú úlohu, akú boli zvyknutí hrať v minulosti," uviedol Hekmatjár, ktorý svoje odpovede na otázky nahral na video a poslal denníku.

Vojenský veliteľ afganských povstalcov tiež vyhlásil, že Británia nedosiahla nič, keď vstúpila do "neoprávneného, zbytočného, ale krutého konfliktu", len aby potešila svojho spojenca, USA.

"Britský princ prišiel do Afganistanu zabíjať v opitosti nevinných Afgancov. Túži bez hanby štvať a loviť mudžáhidov raketami svojej helikoptéry. Ale nechápe jednoduchú vec, že uloviť afganských levov a orlov nie je také ľahké. Šakaly nedokážu uloviť levy," dodal Hekmatjár.

Britské ministerstvo vnútra odmietlo jeho vyjadrenia. "Je nezmysel tvrdiť, že nejaký britský pilot je pri obsluhe svojho stroja opitý," uviedol hovorca ministerstva.

Hekmatjár nahral odpovede na utajenom mieste, informoval denník Daily Telegraph. Afganistan opustil v polovici 90. rokov minulého storočia a miesto jeho pobytu je odvtedy neznáme.

Spojené štáty zaradili Hekmatjára na zoznam "teroristov" za podporu útokov islamistického Talibanu a povstalcov z al-Káidy, hoci pre mnohých Afgancov je hrdinom. V 80. rokoch minulého storočia totiž viedol mudžáhidov bojujúcich proti sovietskej okupácii stredoázijskej krajiny.

Jeho skupina nazvaná Islamská strana má niektoré ciele podobné, ako afganský Taliban, teda je zameraná proti cudzincom v krajine aj proti vláde a snaží sa o vyhnanie medzinárodných koaličných síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok