Prvá Indka v histórii, ktorá sa vydala sama za seba. Čo ju k tomu viedlo?

TA3 ČTK
6.8.2022 16:48

Hoci je oblečená ako nevesta, od ostatných neviest sa líši. Kšama Bindúová si totiž nevzala muža ani ženu, vydala sa sama za seba. "Ľudia sa na mňa pozerajú divne. Akoby som spáchala zločin," zverila sa spravodajskému serveru Al-Jazeera.

Prvá Indka v histórii, ktorá sa vydala sama za seba. Čo ju k tomu viedlo?
AlJazeera/Kshama Bindu

Bindúová svoju "sologamiu," teda sobáš sama so sebou, spečatila v júni s dodržaním všetkých indických zvykov a tradícií. Cez noc sa tým stala internetovou senzáciou a prvou Indkou, ktorá sa k tomuto kroku odhodlala. Bindúová hovorí, že na myšlienku sologamie prišla iba tri mesiace pred svadbou po tom, čo videla seriál spoločnosti Netflix Anne s E na konci, príbeh o dospievaní mladého osirelého dievčatá, ktoré v detstve zažilo zneužívanie. Vetu zo seriálu "chcem byť nevestou, ale nie manželkou," posunula na ďalšiu úroveň a na začiatku júna vstúpila do zväzku manželského sama so sebou.

Odvtedy si dvadsaťštyriročné dievča zvyká na nesúhlasné pohľady cudzích ľudí, či už cestuje za prácou alebo chodí nakupovať v západoindickom štáte Gudžarát. Tvrdí ale, že ani nemôže byť šťastnejšia. Svadobný deň bol podľa jej slov najlepším dňom jej života. "Keď som sa pozrela do zrkadla, bola som zo seba v úžase. Nemala som žiadne obavy bežnej indickej nevesty. Mala som pocit, že sama sebe úplne stačím," povedala. A najlepšie na jej sobáši so sebou samou je podľa nej to, že sa toho od svadby veľa nezmenilo.

"Nepotrebujem k ničomu súhlas od niekoho iného. Nemusím premýšľať o tom, že sa presťahujem do iného mesta, pretože to vyžaduje môj partner. Môžem myslieť len na seba," povedala pre Al-Jazeera a dodala, že jej nikto iný nemôže dať väčšiu lásku ako ona sama. Bindúová je v tradičnej indickej spoločnosti, ktorá teraz prechádza rýchlymi zmenami, neobvyklá žena.

Sebeláska či protest?

Je táto radikálna sebeláska snahou sa presláviť, pokusom glorifikovať samotu ako protest proti osamelosti, alebo odmietnutím patriarchátu a tradičných spoločenských očakávaní voči ženám? Experti tvrdia, že takéto vyznanie sebelásky mohlo byť dôsledkom traumy z minulosti a nevydarených vzťahov, a môže dokonca poukazovať aj na narcistické sklony. Odborníčka na psychoanalýzu z Birminghamskej univerzity Anusnigdha sa domnieva, že podobnú sebelásku by mohlo vysvetliť extrémnu traumu v mladom veku. Pre niekoho, kto si prešiel traumou, by potom podobné prijatie seba samého mohlo byť nesmierne liečivé, povedala pre Al-Jazeera.

Kšama Bindúová hovorí, že mala ťažké detstvo a v ôsmich rokoch bola opakovane sexuálne zneužitá. "Zakaždým, keď sa to stalo, som sa s plačom pozerala do zrkadla a snažila samú seba motivovať a inšpirovať. Musela som si pripomínať, že som silná. Kvôli tomu som dospela oveľa skôr, než som mala," povedala. Podľa údajov indického Národného úradu pre evidenciu trestných činov z roku 2020 sexuálne trestné činy proti deťom v Indii vzrástli, pričom najmenej 40 percent z celkového počtu trestných činov proti deťom tvoria sexuálne delikty.

Sama Bindúová sa opisuje ako niekto, kto sa nebojí nahlas vyjadriť svoj názor a vždy sa stavia proti nespravodlivosti. "Niektorí ľudia ma nemajú radi a chcú, aby som si vzala tabletku na upokojenie alebo aby som bola nad vecou. Podľa nich 'kazím zábavu', keď mi vadí sexizmus a misogynné vtipy," dodala dievča, ktoré si na ľavom zápästí nechalo vytetovať hrob s nápisom : Odpočívajte v pokoji, patriarchát a rodové pravidlá. Anusnigdha sa domnieva, že ďalším z hnacích motorov manželstva so sebou samotnou mohol byť tlak na ženy v indickej spoločnosti, aby sa z nich stali ideálne manželky.

"Väčšinu prípadov sologamie po celom svete tvoria ženy. Dievčatá sú od útleho veku pripravované na manželstvo, a to môžu vnímať ako veľký tlak. Tým, že sa vydala sama za seba, zavrela ľuďom ústa," povedala Anusingdha.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok