Provokácie pokračujú. Do taiwanskej vzdušnej zóny preniklo 20 čínskych lietadiel

TA3 ČTK
6.8.2022 14:11

Ministerstvo obrany Taiwanu uviedlo, že do taiwanskej vzdušnej obrannej zóny preniklo 20 čínskych lietadiel, z ktorých 14 preletelo pred strednú líniu v Taiwanskom prielive. Informuje o tom agentúra Reuters.

Rezort obrany tiež uviedol, že zaznamenal aktivitu 14 čínskych vojenských lodí v Taiwanskom prielive. Podľa Taipei čínske lietadlá a lode vykonávajú cvičenia simulujúce útok na hlavný ostrov Taiwanu.

Čína vo štvrtok v reakcii na návštevu šéfky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane začala v okolí ostrova, ktorý považuje za súčasť svojho územia, doposiaľ najväčšie vojenské cvičenie v regióne s ostrou streľbou. 

Pri manévroch niekoľkokrát porušila strednú líniu Taiwanského prielivu, teda neformálnu hranicu deliacu obe strany. Podľa posledného oznámenia Pekingu cvičenie, ktoré sa malo skončiť v nedeľu, potrvá až do 15. augusta.

Rozsah a intenzita čínskych manévrov okolo Taiwanu pobúrili Spojené štáty a ďalšie demokratické krajiny, pripomína britský The Guardain. Biely dom si v piatok predvolal čínskeho veľvyslanca vo Washingtone. 

Peking v piatok oznámil, že v reakcii na návštevu Pelosiovej na Taiwane končí spoluprácu so Spojenými štátmi v mnohých oblastiach, vrátane ochrany klímy alebo dialógu medzi vojenskými predstaviteľmi oboch krajín. To Biely dom označil za chybu a nezodpovedný prístup.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok