Bratislavská enviropolícia obvinila firmu, ktorá vypustila kontaminovanú vodu do prírody

TA3 TASR
6.8.2022 12:08

Bratislavská enviropolícia obvinila firmu, ktorá mala vypustiť kontaminovanú vodu do voľnej prírody. Stať sa tak malo ešte v septembri 2020 v katastri Farnej pri obci Ivanka pri Dunaji (okres Senec). Výsledkom bolo výrazné zhoršenie povrchových a podzemných vôd i kontaminovanie pôdy.

bukový les príroda lesy 1140px (TASR/Milan Kapusta)
TASR/Milan Kapusta

Celková výška škody bola vyčíslená na viac ako 330-tisíc eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová. Obvinenie bolo vznesené za zločin ohrozenie a poškodenie životného prostredia v súbehu s trestným činom porušovanie ochrany vôd a ovzdušia. 

"Podľa zistení polície sa tohto trestného činu mali dopustiť zamestnanci bratislavskej firmy. V katastri Farnej pri obci Ivanka pri Dunaji mali, v rozpore s príslušnými právnymi predpismi, dvakrát prečerpať najmenej 1000 kubických metrov odpadovej vody – kanalizačných splaškov do životného prostredia," priblížila Bárdyová.

Takýmto konaním došlo podľa polície k mimoriadnemu zhoršeniu povrchových a podzemných vôd v lokalite označovanej ako jazero Pivnička. Škoda bola vyčíslená na viac ako 67-tisíc eur. Zároveň však znečistená voda kontaminovala najmenej 7025 kubických metrov pôdy. Rozsah poškodenia vyčíslili experti na viac ako 136-tisíc eur. Majiteľovi príslušných pozemkov spôsobili majetkovú škodu vo výške viac ako 134-tisíc eur.

Za spáchaný trestný čin môže súd uložiť právnickej osobe rôzne tresty. Ide napríklad o trest zrušenia právnickej osoby, trest prepadnutia majetku a prepadnutia veci, peňažný trest, trest zákazu činnosti, trest zákazu prijímať dotácie alebo subvencie, trest zákazu prijímať pomoc a podporu poskytovanú z fondov Európskej únie či trest zákazu účasti vo verejnom obstarávaní.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok