KDH: Prezident nerešpektuje najvyšší zákonodarný orgán

TASR, TA3
3.1.2013 12:35

Šéf klubu KDH Pavol Hrušovský nerozumie tomu, ako môže prezident nerešpektovať rozhodnutie najvyššieho slovenského zákonodarného orgánu, keď napríklad návrh predsedu vlády na vymenovanie ministra rešpektovať musí. Pritom vláda je podľa Hrušovského nižšie postavená ako národný parlament.

KDH: Prezident nerešpektuje najvyšší zákonodarný orgán
SITA

"V štruktúre ústavných orgánov v Ústave SR je prezident SR zaradený za najvyššiu zákonodarnú moc Národnú radu ako druhý v poradí pod výkonnú moc. Mne z toho vychádza jediné, že Národná rada SR je viac ako vláda, viac ako premiér. A ak má prezident na základe rozhodnutia nálezu Ústavného súdu SR povinnosť rešpektovať vôľu premiéra, tak sa čudujem, že prezident odmieta rešpektovať vôľu Národnej rady SR ako najvyššieho zákonodarného orgánu," zdôraznil dnes na tlačovej konferencii KDH Hrušovský, ktorému sa nepozdáva takéto narúšanie ústavných vzťahov medzi jednotlivými ústavnými orgánmi. Hrušovský varuje pred nebezpečenstvom vytvoreného ústavného precedensu.

Predseda KDH Ján Figeľ vidí za nevymenovaním Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora snahu prezidenta Ivana Gašparoviča splatiť dlh Smeru-SD, ktorý ho v prezidentskej kandidatúre podporoval a ktorého je "akoby členom".

Figeľ uviedol, že prezidentovo rozhodnutie nie je hodné hlavy štátu, ale je hodné Ivana Gašparoviča. "Toto rozhodnutie znamená ťažký hazard s dôverou občanov v zákonnosť a spravodlivosť na Slovensku. Prezident politizuje situáciu na záver svojho mandátu, zrejme tým spláca dlh strane, ktorej je akoby členom," povedal Figeľ. Prezidentovo odôvodenie nevymenovania považuje aj s Hrušovským za chabé. "Je to vata, nie argumenty spochybňujúce Jozefa Čentéša," vyhlásil Figeľ.

Premiéra Roberta Fica sa šéf kresťanských demokratov pýta, "či má toto divadlo" poslúžiť k tomu, aby sa šéfom prokuratúry stal Ficov spolužiak Jaromír Čižnár. Figeľ zároveň nevylúčil, že v prípade novej voľby šéfa prokurátorov sa opozícia na hlasovaní nezúčastní.

O spoločnom postupe chce KDH rokovať s partnermi z Ľudovej platformy, SDKÚ-DS a Mostom-Híd, a následnej aj s ostatnými opozičnými stranami. V súvislosti s novou voľbou nevylučuje Figeľ ani rokovania so Smerom-SD. Do budúcnosti avizuje legislatívne zmeny, ktoré majú znížiť mieru politiky v oblasti prokuratúry. "Aby sa posilnila transparentnosť, demokratickosť a odbornosť pri fungovaní prokuratúry," povedal Figeľ.

Prezident Ivan Gašparovič oznámil svoje rozhodnutie o nevymenovaní Čentéša predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. "Ďalší postup Národnej rady SR bude v zmysle Ústavy SR," Informovala o tom Darina Jahelková z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Gašparovič v odôvodnení rozhodnutia, ktoré zverejnil 2. januára, uvádza politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou. Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou.

Záznam z brífingu KDH

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok