Je potrebné sledovať, ako Nemecko reaguje na krízu, ovplyvní to aj Slovensko, uviedol bývalý diplomat

TA3
5.8.2022 13:44

Bývalý diplomat a komentátor Peter Weiss v relácii Tak takto?! uviedol, že nemecká ekonomika je najsilnejšia v Európskej únii a štvrtá najsilnejšia na celom svete. V tejto súvislosti hovoril o tom, že vývoj v Nemecku ovplyvní aj vývoj na Slovensku.

alzirsko_plyn_5.jpg
TA3

"Je dôležité sledovať, čo sa v Nemecku deje a ako politika krajiny reaguje na krízové javy. To, čo sa udeje v Nemecku ovplyvní aj pohyby v EÚ a samozrejme aj na Slovensku," myslí si Weiss. Podľa neho by nastal veľký problém, ak by slovenské výrobky neboli uplatniteľné na nemeckom trhu, ktorý by mohol prerásť až do nezamestnanosti veľkej skupiny ľudí. 

Nemecko má vysokú odolnosť voči krízam. Podľa bývalého diplomata sa to ukazuje aj v pripravenosti na súčasnú energetickú krízu. Júlový prieskum v Nemecku hovorí, že 58 percent Nemcov je za pokračovanie sankcií, a to aj napriek tomu, že majú energetické dopady na krajinu. Weiss si myslí, že rozdiel medzi Slovenskom a Nemeckom je v tom, že Nemci majú stabilnú politickú scénu a politické strany. 

V krajine sa nevedú ani kultúrne vojny a vedie sa vecná diskusia o tom, ako najlepšie zvládnuť krízu. "Nedajú sa však vylúčiť protesty, avšak diskusia prebieha. Nemecká vláda hovorí otvorene o energetickej kríze," dodal.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok