V prípade zastrelenia mladej Afroameričanky Breonny Taylorovej obvinili štyroch policajtov

TA3 ČTK
4.8.2022 22:03

V USA obvinili a zatkli štvoricu súčasných a bývalých policajtov v prípade zabitia mladej černošky Breonny Taylorovej. Informoval o tom server BBC News. Prípad zdravotníčky, ktorú strážcovia zákona zastrelili pri nevydarenej protidrogovej razii v roku 2020, vyvolal rozsiahle protesty proti policajnému násiliu. Súdený zatiaľ bol iba jeden zasahujúci policajt, porota ho ale tento rok oslobodila od viny.

V prípade zastrelenia mladej Afroameričanky Breonny Taylorovej obvinili štyroch policajtov
Twitter/Al Jazeera English

Bývalý policajt Brett Hankinson, ktorý ako jediný stál pred súdom, je znova medzi obvinenými. Ďalšími sú jeho niekdajší kolegovia - Joshua Jaynes, ktorý rovnako ako Hankinson od polície odišiel, a tiež policajti Kelly Goodlettová a Kyle Meany. "Breonna Taylorová by dnes mala byť medzi živými," povedal minister spravodlivosti Merrick Garland, ktorý o vznesení obvinenia informoval.

Obvinenia sa týkajú porušenia občianskych práv, policajných postupov a marenia spravodlivosti. Podľa prokuratúry policajti podali nepravdivé informácie, aby získali povolenie na domovú prehliadku a využili pri zásahu neprimeranú silu. Zastrelenie 26-ročnej zdravotníčky je jedným z najkontroverznejších prípadov policajného násilia v USA z posledných rokov a meno zabitej často zaznieva pri protestoch proti rasizmu a policajnej brutalite.

Policajti mladú ženu zastrelili v jej byte pri chaotickom zásahu v noci na 13. marca 2020. S Taylorovou bol jej priateľ Kenneth Walker, ktorý na policajtov raz vystrelil, pretože nevedel, kto sa do bytu snaží dostať. Policajti odpovedali viac ako 30 ranami, z ktorých šesť zasiahlo Taylorovú, ktorá pritom nebola objektom policajného vyšetrovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok