Nová Dzurindova strana? Bude musieť kanibalizovať na voličoch iných, hovorí politológ

ta3/Henrieta Mihalková
5.8.2022 08:00

Prestupy poslancov nie sú zriedkavou záležitosťou. Zbohom dal počas prázdnin hnutiu OĽANO poslanec Juraj Krúpa. Po posledných voľbách najviac zamiešal karty odchod Petra Pellegriniho a skupiny poslancov zo strany Smer, ktorý si so sebou vzal i preferencie. Ak vznikne údajná nová "Dzurindova strana", bude podľa politológa Jozefa Lenča musieť kanibalizovať na voličoch súčasných strán.

mikuláš dzurinda (SITA/Jozef Jakubčo)
SITA/Jozef Jakubčo

Ktoré prestupy po posledných parlamentných voľbách najviac zamiešali kartami na politickej scéne?

Sú to v prvom rade odchod Petra Pellegriniho a „jeho“ ľudí zo Smeru, keďže strana, ktorú Pellegrini založil sa hneď stala lídrom v prieskumoch verejnej mienky a potenciálne pre budúcnosť premiérskou stranou, resp. stranou, ktorá bude ako prvá rozhodovať o zložení budúcej vlády. Odchod členov strany Život – národná strana (Taraba a Kuffovci), no najmä rozkol u kotlebovcov a vznik hnutia Republika je druhým kľúčovým odchodom.

Prečo ich odchod do nového subjektu považujete za druhý kľúčový?

Znamenal nie len predzvesť konca Kotlebovej strany v slovenskej politike, ale - a to je z hľadiska budúcnosti nášho systému kľúčové - hlavne prvý krok k legitimizácii krajnej pravice v našej politike prednostne stranami, ktoré zneužívajú emočný populizmus na dosiahnutie svojich partikulárnych záujmov - Smer-SD, OĽANO+ a Sme rodina. Odchody bývalých členov Za ľudí a Juraja Krúpu sú dôležité najmä v kontexte fungovania súčasnej koalície, ktorá si problémy vytvára, generuje, aj bez ohľadu na odchody poslancov. To, či tieto ovplyvnia politickú scénu sa ukáže až na základe toho, ako to nakoniec dopadne s touto koalíciou. 

Očakávate v súvislosti so vznikom údajnej novej Dzurindovej strany ďalšie prestupy? Ktoré súčasné strany by mohla nová strana ochudobniť? Mala by strana potenciál? Vidíte reálne jej vznik?

Tzv. Dzurindova strana musí niekde vzniknúť - a tak bude musieť absorbovať nejakú existujúcu politickú stranu - a niečím, resp. niekým, zaujať - a tak bude musieť absorbovať nejakých dnes známych politikov. Ak chce mať preferencie, ktoré budú zaujímavé z hľadiska podielu na moci po najbližších voľbách, je viac než pravdepodobné, že bude musieť „kanibalizovať“ na voličskej podpore súčasných strán, ktoré de facto vznikli na troskách SDKÚ – SaS, Progresívne Slovensko, OĽANO – a ktorým sa dlhodobo nedarí dostať do NR SR, napríklad KDH.

Jozef Lenč je politológ z Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave.

Juraj Krúpa TASR/Jakub Kotian

Tieto strany isto ochudobní o časť - u niekoho kritickú časť - voličov. Jej potenciál však napriek všetkému vidím – z pohľadu dneška a bez iných informácií o než je meno Mikuláša Dzurindu – tak maximálne na desať percent. Keďže sa o návrate Mikuláša Dzurindu hovorilo už pred voľbami 2016 a tiež pred voľbami 2020 a nič sa nestalo, rovnako reálne vidím aj súčasné "šuškandy". 

"Falošný hrdina"

Spravil podľa vás Juraj Krúpa pri odchode z OĽANO akýsi precedens a budú ho z OĽANO nasledovať ďalší podobne zmýšľajúci poslanci?

Juraj Krúpa rozhodne nie je žiadnym precedensom. Z aktuálneho zloženia klubu OĽaNO+ je už šiestym poslancom, ktorý ho opustil. A keďže v minulých volebných obdobiach to bol práve klub OĽANO+, z ktorého odchádzalo najviac poslancov, a často z rovnakého dôvodu ako Juraj Krúpa, tak to nie je nič výnimočné, prekvapujúce. Juraj Krúpa je jeden z mnohých, a povedal by som z pohľadu vedomostí o poslaneckom klube, ktorý opustil a dôvodoch, pre ktoré to urobil, „falošným hrdinom“. 

A či ho budú nasledovať iní? Isto budú. S blížiacimi sa voľbami a klesajúcimi preferenciami si aj ostatní budú hľadať cestičky k aspoň ako tak reálnym možnostiam zotrvania v politike. Stačí si spomenúť, že aj taký Štefan Kuffa bol vylúčený z klubu OĽANO v roku 2015 a do NR SR sa vrátil v roku 2020 na kandidátke strany Kotlebovci – ĽSNS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok