Peake zmenila názor, chce zostať v českej vláde

TASR
3.1.2013 09:48

Šéfka LIDEM a česká vicepremiérka Karolína Peake odporučí vedeniu svojej strany, aby z vlády neodišla a prehodnotí rozhodnutie, že jej ministri majú podať 10. januára demisiu. Povedala to podľa servera iDNES.cz v dnešnom rannom vysielaní Českej televízie.

Peake zmenila názor, chce zostať v českej vláde
ČTK

Ak jej názor preváži, nebude už jej strana chcieť riadiť rezort obrany. Vedenie LIDEM bude rokovať dnes popoludní. Podpredseda strany Viktor Paggio však uprednostňuje riešenie, aby ministri za stranu LIDEM z vlády odišli a ďalej tolerovali menšinový kabinet. Takýto variant by nevadil ani Peake.

Odchodom z vlády a jej pádom strana LIDEM pohrozila po tom, čo premiér Petr Nečas navrhol už po ôsmich dňoch odvolanie Peake z funkcie ministerky obrany a prezident Václav Klaus mu okamžite vyhovel. Nečas povedal, že jeho dôvera k Peake ako k ministerke obrany klesla do "záporných hodnôt".

Peake svoj obrat o 180 stupňov vysvetlila tým, že v Poslaneckej snemovni sa začala tvoriť skupina nezávislých poslancov okolo exministra Jozefa Dobeša, ktorí by mohli vládu podporovať, keby z nej strana LIDEM odišla. Podľa Peake sa Dobeš snažil získať aj niektorých jej poslancov.

České ministerstvo obrany teraz riadi osobne Nečas. Do funkcie prvého námestníka vrátil Vlastimila Picka, ktorého Peake odvolala hneď po tom, čo sa stala ministerkou. Po nástupe do funkcie pritom tvrdila, že na ministerstve nechystá žiadne veľké zmeny. Neskôr pripustila, že podcenila dobrú väzbu, ktorú má Picek na prezidenta Václava Klausa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok