Pelosiová navštívi Južnú Kóreu, prezident sa s ňou odmieta stretnúť. Nechce provokovať Čínu

TA3 ČTK
4.8.2022 08:18

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová vo štvrtok plánuje navštíviť hraničnú oblasť rozdeľujúcu Severnú a Južnú Kóreu. Zónu spoločne kontrolujú americké velenie OSN a Severná Kórea. Informovala agentúra AP s odvolaním sa na juhokórejský zdroj.

Pokiaľ sa návšteva uskutoční, bude Pelosiová najvyššie postaveným americkým politikom, ktorý sa do tejto oblasti vypraví od roku 2019, kedy na miesto prišiel vtedajší americký prezident Donald Trump na stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Predtým má Pelosiová v pláne stretnutie s predsedom juhokórejského Národného zhromaždenia Kimom Čin Pchjo a ďalšími vysoko postavenými členmi parlamentu, aby rokovali o regionálnej bezpečnosti, hospodárskej spolupráci a otázkach klímy.

S hlavou štátu sa však Pelosiová nestretne, uviedol denník The Guardian. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol, ktorý je podľa svojho úradu na plánovanej dovolenke, sa podľa niektorých zdrojov snaží upokojiť Čínu tým, že sa vyhýba Pelosiovej. Tá sa stala najvyšším americkým predstaviteľom, ktorý navštívil Taiwan za posledné štvrťstoročie, čo vyvolalo zúrivú reakciu Pekingu.

Jun, ktorý sa ujal funkcie v máji, bude s Pelosiovou hovoriť iba telefonicky, ale osobné stretnutie počas jej štvrtkovej návštevy Soulu nie je v pláne, uviedli juhokórejské médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok