Cena surovín na výrobu akumulátorov letí nahor raketovou rýchlosťou

TA3/SZ
3.8.2022 18:30

Jedným z kľúčových prvkov elektromobilu je pochopiteľne akumulátor, na ktorého výrobu sú potrebné prírodne prvky, ako napríklad lítium či kobalt. Ich cena však medziročne stúpla hneď niekoľkonásobne, čo sa vo výsledku odrazí aj na výslednej nákupnej cene nového auta

Cena surovín na výrobu akumulátorov letí nahor raketovou rýchlosťou
Tesla

Niektoré spoločnosti už v priebehu minulého roku predpovedali zastavenie poklesu cien batériových článkov a ich nárast z dôvodu pomalého a nedostatočného financovania projektov spojených s ťažbou potrebného lítia. Tým pádom vznikol deficit, ktorý spoločnosti nedokážu vykompenzovať a tým pádom dochádza k enormnému nárastu ceny tejto suroviny. Ak by sme porovnali cenu za prvý kvartál roku 2022 a aktuálnu cenu zistili by sme, že ceny sa navýšili až o dve tretiny.

Čo je ešte šokujúcejšie, že keď porovnáme aktuálne obdobie s rovnakým obdobím minulého roku zistili by sme, že cena narástla o šialených 640%. Ceny kobaltu narástli medziročne taktiež o vyše 50%.

Audi Audi

Vysoký dopyt po elektromobiloch a hybridoch teda logicky navýšil aj spotrebu spomínaných surovín, ktorá cenu ženie neustále nahor. Lítium a kobalt však nie sú jedinými surovinami, ktorých cenu tlačí najmä automobilový priemysel smerom nahor. Napríklad taký hliník zaznamenal medziročný nárast ceny o 21%. V prípade titánu hovoríme až o takmer 170%. Tieto cenové výkyvy v konečnom dôsledku zaplatia koncový zákazníci elektromobilov, ktorých návratnosť sa tým pádom opäť predĺži. Kedy dôjde k stabilizovaniu tejto situácie si aktuálne netrúfajú odhadnúť ani odborníci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok