Plniť úlohy v rámci skupiny NATO na Slovensku by mohlo 40 vojakov a vojenských policajtov

TA3 TASR
3.8.2022 15:13

Plniť úlohy v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku by mohlo do 40 príslušníkov Ozbrojených síl SR a Vojenskej polície spolu s nevyhnutným materiálom a technikou. Ich pôsobenie by sa mohlo začať 1. októbra a potrvať až do ukončenia činnosti aliančnej skupiny na Slovensku.

Vojaci prevzali nové kanónové húfnice Zuzana 2. Od starých sa líšia podvozkami aj kabínou
TASR/Erika Ďurčová

Vyplýva to z návrhu, ktorý Ministerstvo obrany (MO) SR predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania. "Príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR a Vojenskej polície republiky budú plniť úlohy v rámci veliteľských štruktúr a v rámci pozemného komponentu," priblížil predkladateľ. Pôsobiť majú pod určeným systémom velenia a riadenia NATO podľa pravidiel NATO. Návrh musí okrem vlády odsúhlasiť aj parlament.

Ako pripomína materiál, mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku vznikla v reakcii na radikálnu zmenu bezpečnostného prostredia v Európe po vojenskej agresii Ruska na Ukrajine.  

Členské štáty NATO sa dohodli na zriadení štyroch nových mnohonárodných bojových skupín posilnenej predsunutej prítomnosti pozdĺž východného krídla, ktoré doplnili existujúce štyri bojové skupiny v Pobaltí a Poľsku. 

Ich účelom je demonštrácia súdržnosti a deklarovanie pripravenosti brániť sa spoločne proti akejkoľvek hrozbe. Skrátené medzirezortné pripomienkové konanie zdôvodnil rezort obrany potrebou zabezpečenia záväzkov SR voči zahraničným spojencom a NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok