Tomáš Tatar pre ta3: Sezóna v New Jersey bola sklamaním. Majstrovstvá sveta mi dodali chuť do hokeja

ta3/Natália Juranová, Milan Špak
3.8.2022 14:50

Slovenského hokejistu Tomáša Tatara čaká druhá sezóna v drese New Jersey Devils. Tridsaťjedenročný útočník sa na začiatku augusta pripravuje na nový ročník zámorskej profiligy v Bratislave, kde poskytol ta3 rozhovor.

V rozhovore sa dozviete:

  • aký má priebeh letná príprava Tomáša Tatara,
  • aké má očakávania do novej sezóny,
  • či sa mu žije lepšie v Kanade alebo v USA,
  • čo hovorí na historický draft slovenského hokeja, 
  • ako vnímal pozíciu lídra na majstrovstvách sveta.

Ako si na tom momentálne s prípravou? 

Začíname na ľade, máme už ôsmy týždeň v posilňovni, pred odchodom nám ostávajú ešte asi štyri. Príprava je zatiaľ veľmi dobrá, cítim sa super a dúfam, že to do konca leta ešte vygradujem.

Ako sa cítiš pred novou sezónou? 

Cítim sa dobre, všetko ide podľa plánu. Veľmi sa teším na nový rok. Ešte máme chvíľku času, tak na ten hokej a zápasové tempo toľko nemyslím. Čím viac sa bude blížiť september, tým viac budem naladený.

Bol si aj na nejakej dovolenke? Ako si užívaš leto? 

Keď sa dá, tak oddychujem. Dovolenku som stihol ešte pred letnou prípravou. Voľno mám len počas víkendov, ostatné dni trénujem. 

Kedy odlietaš do zámoria?

Presný dátum ešte nemám stanovený, no odhadujem, že začiatkom septembra.

Pred časom si povedal, že sezóna v New Jersey nebola ideálna, čím to bolo? 

Sezóna nebola ideálna celkovo pre mužstvo, potom je ťažké robiť individuálne veci dobre. Nešlo nám to celkovo ako tímu. Bolo tam viacero faktorov, nechcem zachádzať do detailov, no dúfam, že sa to zmení a táto sezóna bude iná. Bol som z toho trochu sklamaný. Som rád, že na majstrovstvách sveta som si napravil chuť a hokej ma opäť bavil.

Aké máš očakávania do ďalšej sezóny?

Chceme sa posunúť ako mužstvo a zdokonaliť našu hru. Opäť sme posilnili. Naše umiestnenie z minulého roka úplne nezodpovedá tomu, akú silu máme. Dúfam, že sa to napraví, že budeme bojovať a na konci sezóny si povieme, že sme do toho dali všetko. 

Ako sa ti páči život v New Jersey?

Čo sa týka života, je tam veľmi pekne. New York je 15 minút odo mňa, takže stále máme čo robiť. Je to naozaj veľké mesto, čiže možností je veľa.

V čom je iný život hráča NHL v Kanade a v Spojených štátoch? V ktorej krajine sa Tomášovi Tatarovi lepšie žije? Odpoveď sa dozviete vo videu:

Pred pôsobením v New Jersey si hral v Montreale. Práve do týchto dvoch tímov boli draftovaní dvaja Slováci z prvých dvoch miest. Čo na to hovoríš?

Je úžasné mať slovenských hráčov tak vysoko v draftovom rebríčku. No pre všetkých hráčov, ktorým sa podarilo byť draftovaní, je to veľký úspech. Do budúcnosti sú to skvelé posily pre reprezentáciu, som za chalanov šťastný a veľmi sa na Šimona v New Jersey teším. 

Kvality Juraja Slafkovského si zažil aj na vlastnej koži. Čo ho čaká ako jednotku draftu?

Otvoril si dvere do NHL a je len na ňom, ako tvrdo bude pracovať, a kedy sa tam dostane. Myslím, že organizácia si počká, ako sa bude vyvíjať jeho kemp. Je v podstate jedno, či naskočí hneď alebo až neskôr. Juraj je pripravený hrať, musí tvrdo pracovať a verím, že sa to podarí. 

Šimon Nemec bol vybraný práve k tvojim "Diablom". Myslíš si, že už bude hrať profiligu alebo má ešte čas?

Tiež je to ťažké povedať. Samozrejme, že mu to prajem čo najviac. Bolo by super, ak by sme spolu hrali už tento rok, ale všetko závisí od kempu a od toho, či sa organizácia rozhodne, že je pripravený alebo nie. Nikto sa s mladými hráčmi nechce toľko ponáhľať, nie je na to dôvod. Uvidia, či mu ešte dajú čas sa zdokonaliť a byť pripravený alebo sa tam dostane hneď. Je to naozaj len na chalanoch a na ich pripravenosti počas kempu. 

Kontaktovali ste sa so Šimonom po drafte?

Áno, boli sme spolu v kontakte celý čas, aj pred draftom. Hráčom, s ktorými som hral na majstrovstvách sveta a išli na draft, som veľmi fandil. Samozrejme, budem sa snažiť Šimonovi čo najviac pomôcť.

Našich draftovaných mladíkov čaká presun do zámoria, ktorý nie je jednoduchý len po hokejovej stránke. Predsa len, majú 18 rokov a čaká ich nový svet. Čo môžu očakávať? Na čo by mali byť pripravení?

Je to náročné, čaká ich zmena. Je to úplne iná národnosť, iná kultúra. Myslím si však, že chalani sú už dosť vyspelí, napríklad Juraj Slafkovský žil vo Fínsku. Sú na to pripravení, určite budú v kontakte s rodinou. Tento prechod nie je ľahký, no verím, že ho zvládnu.

Na svetovom šampionáte si bol v trochu inej roli, než si bol zvyknutý. Bol si jeden z najstarších hráčov, bol si kapitánom. Ako ti to vyhovovalo? 

Mali sme tam mladučké mužstvo. Chcel čo najviac pomôcť mladým chalanom zdokonaliť sa a posunúť ich hru na ďalší level. Musím pochváliť celé mužstvo, držali sme spolu ako partia. Chalani boli skvelí, hrali sme so srdcom, hrali sme bojovne. Na to, aký sme mali mladý tím, sme urobili veľmi dobrý dojem. V budúcnosti sa bude tento tím len zdokonaľovať.

Slovenský hokej má za sebou úspešný rok. Je to dobrý impulz?

Áno, začali sme vychovávať mladých hráčov, ktorí potom môžu byť prínosom do reprezentácie. Mali by sme v tom pokračovať. Ďalší draftový ročník vyzerá tiež veľmi sľubne. Čím viac hráčov bude draftovaných, o to väčšia šanca, že do reprezentácie budú chodiť práve hráči z NHL.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok