Hovorca ministerstva obrany: Čínske vojenské cvičenia narušujú teritoriálne vody Taiwanu

TA3 TASR
3.8.2022 07:52

Taiwanské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že vojenské cvičenia, ktoré Čína vykonáva v reakcii na návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane, narušujú teritoriálne vody ostrova.

čína lode ostrov 1140 (SITA AP)
SITA/AP

"Niektoré oblasti čínskych cvičení zasahujú do teritoriálnych vôd," povedal hovorca ministerstva obrany na tlačovej konferencii. "Ide o iracionálny krok, ktorý spochybňuje medzinárodný poriadok," dodal. Už predtým taiwanské úrady upozornili, že plánované čínske vojenské cvičenia s ostrou streľbou v okolí Taiwanu ohrozujú kľúčové prístavy a mestské oblasti ostrova. Vzhľadom na rastúce riziko konfliktu alebo nesprávneho odhadu sa predstavitelia Taiwanu, ktorý je v ťažkej situácii, snažia pôsobiť rozhodne a žiadajú ostrovanov, aby zachovali pokoj.

Cvičenie čínskej armády je podľa Tchaj-peja pokusom ohroziť dôležité prístavy a mestské oblasti ostrova a jednostranne narušiť regionálny mier a stabilitu. Taiwanské ministerstvo obrany dodalo, že tento krok nepomôže medzinárodnému obrazu Číny. Čínske ministerstvo obchodu zasa oznámilo odvetné hospodárske opatrenia: uviedlo, že pozastaví vývoz prírodného piesku na Taiwan. Piesok je pritom kľúčovou zložkou pri výrobe polovodičov - jedného z hlavných vývozných artiklov ostrova.

Ostrovné úrady kritizovali Peking aj krátko po tom, ako Čína v utorok v reakcii na Pelosiovej prílet na ostrov vyslala do do vzdušnej identifikačnej zóny protivzdušnej obrany Taiwanu svojich 21 vojenských lietadiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok