Ruský expolicajt verejne kritizoval nekalé praktiky v polícii. Súd ho posiela na niekoľko rokov do väzenia

TA3 TASR
3.8.2022 07:15

Okresný súd v Moskve odsúdil v utorok zakladateľa projektu Policajný ombudsman Vladimira Voroncova na päť rokov väzenia. Podľa agentúry AFP súd uznal Voroncova za vinného z vydierania a šírenia pornografie. Voroncov, ktorý v roku 2017, po 13 rokoch služby odišiel z moskovskej polície, poprel akékoľvek pochybenie.

putá zatknutie obžalovaný odsúdený ilu 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

AFP pripomenula, že Voroncov bol zatknutý v máji roku 2020 a odvtedy bol vo väzbe. Súčasťou trestu vyneseného súdom je aj to, že bol zbavený hodnosti majora polície a na desať rokov má zákaz pôsobiť ako administrátor siete blogerov. Podporovatelia odsúdeného tvrdia, že skutočným dôvodom Voroncovovho stíhania bol jeho projekt Policajný ombudsman, séria kont na sociálnych sieťach venovaných ochrane práv policajtov a odhaľovaniu zneužívania zo strany ich nadriadených.

Tento svoj projekt Voroncov založil v roku 2017, ešte počas svojho pôsobenia v polícii, pričom jeho cieľom bola snaha upozorňovať na skrivodlivosť a porušovanie predpisov. Keďže v Rusku neexistujú nezávislé policajné odbory, Voroncovova iniciatíva bola populárna a prilákala viac ako pol milióna stúpencov. Odhaľovala napríklad prípady korupcie v rámci orgánov činných v trestnom konaní a odsudzovala tlak na policajtov, aby plnili kvóty na počet vyrubených pokút a zatknutých. Voroncov  upozorňoval aj na dlhý pracovný čas a samovraždy v policajných zložkách. Neskôr Voroncov nadviazal úzke kontakty s opozičnými aktivistami. Tím ľudí okolo hlavného kritika Kremľa Alexeja Navaľného po zatknutí Voroncova vyzval policajtov, aby pokračovali v tlaku na policajné vedenie.

Agentúra AFP pripomenula, že Voroncov bol zadržaný "pozoruhodným spôsobom," počas razie vtrhli do jeho bytu na najvyššom poschodí bytového domu v juhovýchodnej časti Moskvy dve komandá, pričom jedno sa spúšťalo zo strechy, zatiaľ čo druhé vylomilo dvere. Počas päťhodinovej prehliadky vyšetrovatelia prehľadali i hračky, ponožky a spodnú bielizeň Voroncovovho štvorročného syna, uviedla jeho manželka Alexandra pre AFP ešte v roku 2020. Voroncovova kauza vyvolala kritiku a protesty aj v radoch polície, ktorá je kľúčovým pilierom vlády prezidenta Vladimira Putina.  Desiatky slúžiacich i bývalých zamestnancov polície v Rusku v tom čase na sociálnych sieťach vyzývali na Voroncovovo prepustenie. Niektorí jeho kolegovia zverejnili svoje fotografie, iní zdieľali na internete anonymne fotografie svojich policajných čiapok a protestné slogany.

Aj bežní ľudia podporujúci Voroncova sa domnievajú, že si svojimi aktivitami narobil nepriateľov na vyšších miestach policajného zboru. Niekoľko vysokopostavených dôstojníkov prišlo o prácu údajne práve kvôli jeho aktivizmu, uzavrela AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok