Nepovolené pristátie? Z Moskvy do Bratislavy napriek sankciám priletelo ruské lietadlo

TA3 ČTK
2.8.2022 23:40

Na bratislavskom letisku MR Štefánika dnes po jednej hodine popoludní pristálo nákladné lietadlo Iľjušin IL-76 z Moskvy, a to napriek sankciám, ktoré slovenský vzdušný priestor pre ruské lietadlá uzatvárajú, napísal web cas.sk.

letisko ilu 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Pri lietadle sa po pristátí pohybovali policajné hliadky, ktoré potom aj sprevádzali dva kamióny, ktoré z letiska vycestovali dve hodiny potom. Podľa slovenských médií ide o zásielku paliva do dvoch slovenských jadrových elektrární. Ani bratislavské letisko, ani slovenské ministerstvo hospodárstva zatiaľ nereagovali na žiadosť o vyjadrenie serveru tvnoviny.sk, ktorý o pristátí stroja ruskej spoločnosti Volga-Dneper ako prvý informoval.

Slovenské médiá usudzujú, že ide o zásielku paliva pre jadrové elektrárne Jaslovskej Bohunice a Mochovce, keďže podobný transport sa uskutočnil už na začiatku marca. Sankcie proti Rusku už boli v platnosti aj vtedy, ale na prepravu jadrového paliva z nich bola urobená výnimka. Podľa serveru na sledovanie lietadiel FlightRadar24 ruský stroj do Bratislavy letel cez Baltské more, Nemecko a Česko.

Slovenský premiér Eduard Heger predtým tento mesiac uviedol, že Slovensko sa chce zbaviť závislosti od ruského paliva do jadrových elektrární. Vláda podľa neho už niekoľko mesiacov rokuje s alternatívnymi dodávateľmi. Prechod na palivo iného dodávateľa podľa Hegera obvykle trvá tri až šesť rokov, doba krízy však štáty núti hľadať iné riešenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok