Veľkonočný ostrov sa po dvoch rokoch otvorí pre turistov. Platiť však budú prísne opatrenia

TA3 ČTK
2.8.2022 10:13

Veľkonočný ostrov sa tento týždeň po dvoch rokoch opäť otvorí turistom po prestávke spôsobenej pandémiou Covidu-19, pre návštevníkov tohto čilského územia v Tichom oceáne ale budú platiť prísne opatrenia. Všetci s výnimkou detí do troch rokov budú musieť mať testy na koronavírus, budú sa musieť preukázať pozvánkou od miestneho obyvateľa a predložiť potvrdenie o rezervovanom ubytovaní na ostrove.

Veľkonočný ostrov sa po dvoch rokoch otvorí pre turistov. Platiť však budú prísne opatrenia
Twitter/RTL Today

Dvojročné uzatvorenie ostrova, na ktorom žije asi 8000 ľudí, výrazne poškodilo životnú úroveň tamojších obyvateľov. Viac ako 80 percent z nich je totiž závislých od cestovného ruchu. "Asi 18 percent obyvateľov je platených z verejného rozpočtu, zvyšok je závislý na turistike," citovala agentúra EFE starostu ostrova Pedra Edmundsa Paou. Podľa neho bude oživenie ťažké a pomalé. Niektorí sa z ostrova pre lockdown odsťahovali, dodal.

Otvorenie Veľkonočného ostrova turistom sa plánovalo pôvodne od februára, kedy je na južnej pologuli letná sezóna, ale variant koronavírusu omikron prinútil čilskú vládu uzatvorenie predĺžiť. Na Veľkonočnom ostrove totiž nie je nemocnica s jednotkou intenzívnej starostlivosti a let na pevninu trvá asi päť a pol hodiny. Avšak vlani čilské úrady poslali z pevniny na ostrov lekársku ambulanciu vybavenú pre pacienta s vážnym priebehom Covidu-19.

Tento mesiac očakávajú na Veľkonočnom ostrove 1500 turistov, prví z nich priletia vo štvrtok. Čilská vláda povolila pre august dva lety týždenne, od septembra majú byť tri. Mnohé hotely a obchody ale podľa agentúry EFE zatiaľ neotvoria, pretože nemajú peniaze na faktúry za elektrinu.

Veľkonočný ostrov, v domorodom jazyku nazývaný Rapa Nui, preslávili najmä tajomné obrie sochy moai s veľkou hlavou a bez nôh, ktoré vytvorili domorodí obyvatelia v 13. až 15. storočí. Pôvodne ich bolo na ostrove zhruba 900, najväčšia z nich merala asi desať metrov a vážila okolo 82 ton. Dlho bolo záhadou, ako tieto sochy obyvatelia ostrova premiestňovali. Jednu z možností overil v 80. rokoch minulého storočia priamo na ostrove po boku nórskeho cestovateľa Thora Heyerdahla český technik Pavel Pavel. Časť Veľkonočného ostrova je národným parkom, ktorý je od roku 1995 zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok