Čentéš podá ústavnú sťažnosť, opozícia je pobúrená

TA3, SITA, TASR
2.1.2013 16:22

Rozhodnutie Ivana Gašparoviča o nevymenovaní generálneho prokurátora Jozefa Čentéša do funkcie sa stretlo s vlnou kritiky zo strany opozície. Premiér dúfa, že pri novej voľbe sa už chybám vyhnú. Čentéš podá ústavnú sťažnosť.

Čentéš podá ústavnú sťažnosť, opozícia je pobúrená
SITA

Čentéš: Podám ústavnú sťažnosť voči rozhodnutiu

Prokurátor Jozef Čentéš v najbližších dňoch podá ústavnú sťažnosť smerujúcu voči rozhodnutiu prezidenta, ktorý ho odmietol vymenovať. (Celé znenie jeho zdôvodnenia si môžete pozrieť tu.)

"Po oboznámení sa z dôvodmi prezidenta SR týkajúcimi sa odmietnutia môjho vymenovania za generálneho prokurátora zaujímam nasledovné stanovisko: Dôvody odmietnutia môjho vymenovania podľa môjho názoru nespĺňajú kritériá stanovené v uznesení pléna Ústavného súdu v Košiciach z konca októbra minulého roka. Podľa tohto uznesenia prezident môže odmietnuť moje vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora iba z takých dôvodov, ktoré sa musia vzťahovať na moju osobu, teda nie na proces voľby. Dôvody musia byť natoľko závažné, že dôvodne spochybňujú moju schopnosť vykonávať funkciu generálneho prokurátora SR. Takéto dôvody nesmú byť svojvoľné," uviedol.

Ako ďalej zdôraznil, zastáva názor, že dôvody odmietnutia jeho vymenovania uvedené prezidentom SR Gašparovičom nespĺňajú ani jedno a ani druhé. "Z týchto dôvodov v najbližších dňoch podám ústavnú sťažnosť smerujúcu voči rozhodnutiu prezidenta voči odmietnutiu môjho vymenovania," dodal prokurátor.

Fico: Pri novej voľbe sa chceme vyhnúť chybám

Predseda vlády Robert Fico berie rozhodnutie prezidenta na vedomie. "Pri výbere a voľbe nového kandidáta sa chceme vyhnúť všetkým chybám, ktoré sa stali počas procesu voľby Čentéša," uviedla hovorkyňa premiéra Beatrice Hudáková.

"O ďalších krokoch budeme informovať hneď, ako sa na nich dohodneme," informovala Hudáková.

Bugár: Prezident dal kopanec slovenskej demokracii

Prezident Ivan Gašparovič dal ďalší kopanec demokracii na Slovensku. Povedal to predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Kopanec demokracii dal prezident podľa Bugára tým, že v súvislosti s vymenovaním Čentéša robil prieťahy.

Šéf Mostu-Híd sa nazdáva, že tým najvyšší ústavný činiteľ prehĺbil zlú situáciu na Generálnej prokuratúre a prispel tak aj k zlej situácii v súdnictve. "Myslím si, že pán prezident je zodpovedný za stav, ktorý je už dlhodobo na Generálnej prokuratúre," uviedol Bugár.

"Kto chce psa biť, palicu si nájde," komentoval rozhodnutie prezidenta líder Obyčajných ľudí a nezvislých osobností Igor Matovič. Hlava štátu sa podľa neho snaží nájsť účelové dôvody na to, aby mal Smer-SD vlastného generálneho prokurátora. "Ivan Gašparovič iba potvrdzuje svoje slová, že je akoby člen Smeru," poznamenal Matovič.

Figeľ vníma rozhodnutie veľmi kriticky

Šéf KDH Ján Figeľ vníma prezidentovo rozhodnutie veľmi kriticky. "Platnosť a zákonnosť voľby bola potvrdená Ústavným súdom SR. Prezident odkladal jeden a pol roka toto rozhodnutie, čím pomohol prehĺbiť neústavný a neprijateľný stav na GP, ktorá má byť strážkyňou zákonnosti na Slovensku. KDH sa vyjadrí k celej záležitosti, keď budeme poznať prezidentovo odôvodnenie," reagoval Figeľ.

"Prezident išiel podľa mňa ďaleko za možnosti, ktoré mu dáva zákon a ústava, pretože všetky podmienky, ktoré má spĺňať kandidát na vymenovanie na generálneho prokurátora, preveruje Ústavnoprávny výbor Národnej rady a ten skonštatoval, že Čentéš je v poriadku," uviedol poslanec SaS Martin Poliačik.

Frešo: Prezident vydláždil cestu smeráckemu kandidátovi

Prezident vydláždil cestu tomu, aby bol za generálneho prokurátora zvolený čisto politický nominant Smeru-SD. Myslí si to predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý je rozhodnutím hlavy štátu sklamaný.

"Obávam sa, že toto je skutočným posolstvom k 20. výročiu Slovenskej republiky. V akom stave máme justíciu, prokuratúru a ako nakladáme s rozhodnutiami parlamentu," uviedol na dnešnom brífingu v Bratislave Frešo.

Rozhodnutie hlavy štátu považuje Frešo za takmer neobhájiteľné. "Opierať rozhodnutie o také malicherné veci, ako sú rozhovory politikov v médiách, znamená istým spôsobom spochybňovať demokraciu, keďže títo politici sa vyjadrovali v rámci svojho mandátu. Očakával som, že v odôvodnení budú naozaj vážne dôvody, pre ktoré sme museli rok a pol čakať," povedal Frešo.

Poukázal tiež na to, že všetky uvedené skutočnosti sú už dávno známe. "Väčšina z nich bola známa deň po voľbe a je takmer neobhájiteľné, prečo tak dlho otáľal s rozhodnutím," poznamenal šéf SDKÚ-DS. Zároveň poukázal na to, že Generálna prokuratúra bola rok a pol "v polohybernovanom stave, kedy nemala poriadneho šéfa". Frešo očakáva, že v budúcnosti sa už nebudú objavovať takéto sklamania a "takmer neobhájiteľné rozhodnutia".

TB predsedu SDKÚ-DS k nevymenovaniu Čentéša

Rozhovor s Jozefom Čentéšom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok