Za diétu Candida sa vám poďakujú najmä črevá: Dobré sacharidy sú povolené, cukor a múka nie

TA3/zm
8.8.2022 16:00

Diéta zvaná Candida nie je založená ani tak kvôli chudnutiu, ako skôr pre zdravie črevnej mikroflóry. A tej najviac škodia sacharidy, ale nie všetky. Samozrejmosťou však je, že po vylúčení cukrov aj schudnete.

Za diétu Candida sa vám poďakujú najmä črevá: Dobré sacharidy sú povolené, cukor a múka nie
Pexels

Nie je radikálna, ale vyvážená. Diéta Candida vznikla ako zdravotná pomôcka pre ľudí s ochoreniami čriev, ale ukázalo sa, že je aj účinným nástrojom pri zhadzovaní kíl.

Črevná rovnováha

Ak trpíte častým nadúvaním, plynatosťou, alebo spomaleným trávením a takzvaným syndrómom lenivého čreva, potom je Candida ako stvorená pre vás. A benefitom vám bude okrem zlepšeného zdravia aj mínus pár kíl. Príčinou všetkých menovaných problémov je zvyčajne plesňová infekčná choroba spôsobená baktériou Candida albicans, z ktorej pochádza aj názov samotnej diéty.

Pri dodržiavaní diéty Candida je najzásadnejšie vynechať rafinovaný cukor a bielu múku. Sacharidy si budete môcť dopriať len v podobe celozrnných výrobkov, aj to v druhej fáze diéty.

Prvá fáza

V prvej etape diéty Candida sa stravujete prevažne zeleninou, aj to sú vylúčené zemiaky alebo kukurica, pretože obsahujú škrob. Zmyslom fázy číslo jeden je očista, preto si oddýchnu črevá a telo sa zbaví zadržanej vody, ale aj zásoby tukov. Doprajte si tiež ovocie, ale s nízkym obsahom cukru a jedálny lístok doplňte vajíčkami. Nie je určené, ako dlho má táto fáza trvať. Pokojne si naordinujte tri dni, ale pokojne aj dva týždne, ako vydržíte. Druhá fáza by však mala trvať rovnako dlho.

Druhá fáza

V druhej etape ide o udržiavanie nastolenej rovnováhy, ale jedálny lístok je o niečo pestrejší, pretože si zeleninu a vajíčka môžete spestriť aj celozrnným pečivom alebo cestovinami. Pri ich príprave sa však, samozrejme, vyhnite syrom alebo smotane, použiť však môžete za studena lisované kvalitné oleje. Výsledkom bude mínus pár kíl, ale najmä oveľa väčšia ľahkosť pri trávení.

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok